Hoşgeldiniz  

Taksim Gezi Parkı’na Yurt Çapında Destek

admin | 03 Haziran 2013 | Ataşehir, Genel, Gündem, İstanbul, Manşet, Özel Haber, Türkiye A- A+

gaz_taksimTaksim Gezi Parkı’nda uygulanılmak istenen projeye karşı çıkan çevreci gruba destek ile başlayan eylem yurt çapında topyekun muhalefet hareketine dönüştü.

Recep Kenan/haberinasli.com

İstanbul Taksim’de bulunan Gezi Parkı’nda hükümetin uygulamak istediği projeye karşı çıkan bir grubun başlattığı direniş halktan büyük destek gördü.

“Başbakan Erdoğan’ın birkaç ağaç sökülüp Çağlayan’a dikildi.”dediği, devamında yaptığı açıklamalarda ise; ‘Topçu Kışlası’ ve ‘AVM’ projeleri, ‘AKM’nin yıkılarak yerine opera salonunun da olduğu yeni kültür merkezi’ ile ‘Taksim’e Camii’ yapma projelerinde kararlı olduklarını ifade ettiği açıklamalarına, muhalefet edenlerin başlattığı “direniş” üçüncü gününde yüz binleri aşan kalabalık grupların Taksim Meydanı ve Gezi Parkında toplanmasına neden oldu.

Başbakan Erdoğan; “Tencere tava, hep aynı hava”

Kuzey Afrika gezisine çıkarken “Tencere tava, hep aynı hava” diye nitelendirdiği Taksim Gezi Parkı’na destek eylemleri ile ilgili açıklama yapan  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan; kontrol etmekte zorlandığı evlerinde bekleyen 1.5 milyon olduğunu ifade etti.

CHP’nin Kadıköy mitingini iptal ederek desteklemesi ile daha da artan kalabalık gruplara tüm yurttan da gelen destekler ile hükümete muhalif eyleme dönüştü.

“Faşizme karşı omuz omuza” sloganı ile genci, yaşlısı ve farklı kulüplere ait taraftarları bir araya getiren eylemde, çeşitli zamanlarda orantısız güç kullanan polise kitlelerden; “Sık bakalım, sık bakalım. Biber gazı sık bakalım. Kaskını çıkar, copunu at, delikanlı kim bak bakalım. ” sloganlarını atıldığı eylemlerde polisler ile eylemciler karşı karşıya geldi. Zaman hedef gözeterek gaz bombalarının ateşlendiği iddia edilen eylemlerde bazı guruplar tarafından polislere taş atıldığı gözlendi.

Giderek artan Taksim Gezi Parkı’na destek hareketine yurdun büyük bir kısmandan destekler geldi.

Edirne’den Mersin’e, Samsun’dan İzmir’e 50’ye yakın il ve ilçede önemli ölçüde desteklerin geldiği Taksim Gezi Parkı’na Destek eylemlerinde; özellikle Ankara, İzmir, Adana ve İstanbul’da polis ile eylemciler karşı karşıya geldi.

Sakin bir gece geçiren Taksim ve Gezi Parkı’nın aksine, dün geçe polis ve eylemciler; Beşiktaş, Ankara/Kızılay ve İzmir’de karşı karşıya geldiler. Eli sopalı sivil grupların da eylemcilere karşı polise destek verdiği iddia edilen İzmir’deki olaylarda çok sayıda yaralı olduğu bilgisi geldi.

Muammer Güler ‘115 Güvenlik Görevlisi ile 58 Vatandaş Yaralı’

28 Mayıs’ta başlayan Taksim Gezi Parkı’na destek amaçlı olaylarda, 67 ilde 235 eylem ve etkinliğin yapıldığını belirten İçişleri Bakanı Muammer Güler; gözaltına alınan bin 800’e yakın kişiden büyük bir kısmının, ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldığını söyledi.

İçişleri Bakanı Muammer Güler,Taksim Gezi Parkı ile ilgili yaşanan olaylarda 115 güvenlik görevlisi ile 58 vatandaşın yaralandığını belirterek; olayların sosyal medyada abartıldığını, resmi açılamaların dikkate alınması gerektiğini söyledi.

 

gezi

Ataşehir’de Gezi Parkı Desteği

Bu Ataşehir’de de bir araya geren gruplar tarafından Ataşehir’in çeşitli noktalarında çeşitli zamanlarda eylemler gerçekleştirildi.

Mustafa Kemal Mahallesi’nde yol kesme eylemi sırasında gerçekleşen olayda otomobilin çarptığı Mehmet Ayvalıtaş adlı vatandaş hayatını kaybetti.
Taksim Gezi Parkı’na, başta İçerenköy olmak üzere Ataşehir’in mahalle sakinleri ellerinde tencere ve tavalarla destek verdi.
“Ataşehir Gezi Parkı Direnişine Destek Platformu” İçerenköy’deki eylemlerin önemli bir ayağını oluşturdu.

İçerenköy’de başlayan yürüyüş, Kozyatağı Metro durağında yaklaşık 3500 kişiye ulaştı. Ataşehir Gezi Parkı Direnişine Destek Platformu yaptıkları yazılı bir açıklamayla; “Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararına rağmen güvenlik güçlerinin eylemcilere müdahalesi Türkiye’nin hukuk devleti kimliğini kaybetmesi ve baskıcı totaliter bir rejime gittiğinin göstergesidir. Başta Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere şiddetin tüm sorumluları işgal ettiği koltukları bırakmalı, istifa etmelidir.” dedi. Grup daha sonra alkışlar eşliğinde olaysız şekilde dağıldı.

 

 

 

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.