Hoşgeldiniz  

Taksilere `Akıllı Taksimetre` uygulaması

admin | 09 Ocak 2013 | Genel, Gündem, İstanbul, Manşet, Teknoloji A- A+

Yeni nesil taksimetrelerYeni nesil taksimetreler, kısa mesafede yolcu taşımak istemeyen taksicileri “Akıllı Taksimetre” uygulaması ile engelleyecek, tek merkezden kontrol edip  denetleyecek.

Kısa mesafeye gitmeyen taksicileri `akıllı taksimetre` engelleyecek.

İstanbul`da, kısa mesafede yolcu taşımak istemeyen taksicileri yeni nesil taksimetreler engelleyecek. Taksicileri tek merkezden kontrol edebilecek ve denetleyebilecek sistem, önümüzdeki günlerde hayata geçecek. Taksinet Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Birtan Pabuçcu, “Yeni sisteme göre çağrı alan taksicinin kısa mesafeye gitmeme gibi bir lüksü olmayacak.” dedi.

İstanbul Valiliği tarafından 2012 yılının son 2 ayında yapılan taksi denetimlerinde, kısa mesafe için yolcu almayan 365 taksiye toplam 26 bin 280 TL, yasak yere park eden bin 684 taksiye 121 bin 248 TL para cezası uygulandığını açıklanmıştı. Taksinet AŞ. tarafından Türkiye’ye getirilen ve geliştirilen yeni nesil taksimetreler ile kısa mesafe, güvenlik gibi problemleri çözülmüş olacak. Taksiciler çağrı merkezi ile müşteriye yönlendirilecek ve kontrol edilecek. Taksici boş sefer yapmadan çağrı merkezinden gelen yönlendirme ile yolcuyu alacak ve istediği yere götürecek. Taksilerin denetimi merkezden yapılacak. Uygulamaya aykırı davranan taksiciler anında fark edilecek ve cezalandırılacak.

Yeni nesil taksimetrelerde sistem şöyle işleyecek: Akıllı taksimetreler taksilere yerleştirilecek. Müşteri, çağrı merkezini arayarak ya da mesaj atarak taksi isteyecek. Çağrı merkezi, müşteriye en yakın taksiyi yönlendirecek ve plâkasını da mesaj olarak gönderecek. Yolcu, sürücünün kimliğini, taksinin plâkasını, taksi ücretini ve yol bilgilerini arka koltuktaki ekrandan duyabilecek ve görebilecek. Yolculuğun bitmesiyle sistem otomatik fiş kesecek. Ödeme nakit, kredi kartı, cep telefonu ve internet üzerinden olabilecek. Ayrıca, müşteri takside herhangi bir şey unutması durumunda da çağrı merkezi aracılığıyla geri alabilecek. İçinde güvenlik kamerası da yerleştirilecek taksilerde hırsızlık, güvenlik ve yol bilgileri konusunda sıkıntı yaşanmayacak.
“Akıllı taksimetre ile taksilerin boş gezmesini engelleyeceğiz”

Taksicilerin bu sistemle daha çok kazanacağını söyleyen Pabuçcu, “Bildiğiniz gibi, taksimetre ne kadar yazarsa taksici o kadar kazanıyor. Fakat bu sisteme üye olan taksiler, taksimetre dışında yolcu ekranındaki reklâmlardan gelen gelirlerden de pay alabilecek. Ayrıca, önereceğimiz tamirhanede az fiyat ile hizmet vereceğiz. Bu hizmetler onlar için ayrı bir kazanç olacak. Bu imkânlardan yararlanan taksici kısa mesafeyi de sorun yapmayacak. Taksici, çağrılara iş emri olarak gidecek. Eğer bizim sistemimizden faydalanmak istiyorsa o da bunlara uyacaktır.” dedi.

Ayrıca, bu sistemle taksiyi sigortasız sürücü kullanamayacak. Taksimetreyi açmak isteyen sürücü kendisine verilen şifre ile sisteme giriş yapmak zorunda. Bu şekilde, sigortasız sürücülerin de önüne geçilmiş olunacak.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.