Hoşgeldiniz  

Pembe ve mavi nüfus cüzdanları tarihe karışıyor

admin | 26 Aralık 2012 | Genel, Gündem, Manşet A- A+

kimlikHaziran ayından itibaren kullanılmaya başlanacak akıllı kimlik kartlarının çalışmaları TÜBİTAK tarafından sürüyor. Kimliklerin tüm vatandaşlara ücretsiz verilecek.

Yeni kimlik kartları erkek ve kadınlar için tek tip olacak.

TÜBİTAK tarafından geliştirilen akıllı kimlik kartları Haziran ayından itibaren kullanılmaya başlanacak. İlk etapta yaklaşık 2 milyon kişiye akıllı kimliklerden verilecek. Üç yıl içinde elektronik kimliği olmayan vatandaş kalmayacak. İçişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, akıllı kimliklerin maliyetinin 15-20 dolar civarında olacağını söyledi. Kimliklerin tüm vatandaşlara ücretsiz verileceğini aktaran yetkili, “Fakat kayıp veya çalınması durumlarında ikinci kez talepte bulunulduğunda ücret alınacak.” dedi.

Akıllı kimliklerin vatandaşa nasıl verileceğiyle ilgili detaylar da netleşmeye başladı. Zaman Gazetesi’nin haberine göre, ilk olarak Türkiye genelindeki tüm nüfus müdürlükleri akıllı kimlik verilmesine uygun hale getirilecek. Müdürlüklerdeki bankolar kaldırılarak ofis sistemine geçilecek. Mekanı yeterli olmayan müdürlükler daha geniş binalara taşınacak. Her nüfus müdürlüğüne ilçenin nüfus yoğunluğuna göre parmak izi ve avuç içi damar okuma cihazları konulacak. Gerekli tüm teknik altyapı oluşturulduktan sonra randevu sistemiyle vatandaşlara kimlik verilmesine başlanacak. Bunun için Alo 199 randevu hattı kurulacak. Bu hattı arayan vatandaşa en yakın nüfus müdürlüğünde randevu verilecek. Mevcut kimliğiyle birlikte nüfus müdürlüğüne gidenler parmak izi ve avuç içi damar izi ile sisteme kaydedilecek. Ayrıca mevcut nüfus bilgileri de yeni sisteme kaydedilerek talep alınacak. Vatandaştan alınan talepler Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü elektronik kart basım merkezine iletilecek. Akıllı kimlik kartı basıldıktan en geç 3 gün içinde posta yoluyla vatandaşların adreslerine gönderilecek. Posta memurları kendilerine gelen kimlik kartlarını elden imza karşılığında vatandaşa teslim edecek. Eğer vatandaş evde yoksa posta memuru vatandaşın evine ertesi gün bir kez daha gidecek. Söz konusu kişinin yine evinde bulunamaması halinde akıllı kimlik kartı ilgili postanede 15 gün bekletilecek. Bu süre içinde de vatandaş gelmezse kimlik kartı merkeze geri gönderilecek.

Yeni kimlik kartının şeklinin ve ebatının nasıl olacağı henüz kesinleşmedi. Türkiye bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), toplam 12 ayrı kimlik kartı üzerinde çalışıyor. Çalışmalar bittikten sonra yeni akıllı kimlik kartının nasıl olacağı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da görüşü alındıktan sonra netleşecek. Yeni kimlik kartlarında din hanesi ile kişinin medeni halini gösteren bölümlerin olup olmayacağı henüz karara bağlanmadı. Ayrıca, akıllı kimlik kartının; aynı zamanda ehliyet, bankamatik kartı, akbil gibi birçok alanda kullanılacak olmasına yetkililerin temkinli yaklaştığı öğrenildi. Akıllı kimlik kartının kaybolması durumunda yeni kimliğin basılıp vatandaşa ulaşması 3-4 günü bulacağından vatandaşın diğer hizmetlerden de mahrum kalacağına dikkat çekiliyor.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.