Hoşgeldiniz  

‘OTİZMİN GÜNCEL TEDAVİLER VE EĞİTİM YAKLAŞIMLARI’ SEMPOZYUMDA

admin | 10 Ekim 2014 | Eğitim, Genel, Gündem, İstanbul, Manşet A- A+

otizm semineriOtizm ve Engelli Dernekleri Federasyonu (OTEF),  Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde ‘Otizmin Güncel Tedaviler ve Eğitim Yaklaşımları!’ konulu sempozyum düzenledi.

OTEF Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa USTA  başkanlığında Otizm ve Engelli Dernekleri Federasyonu (OTEF) tarafından Akfa Holding sponsorluğunda; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü ve üniversiteler ile belediyelerin katılımı ile İstanbul Üsküdar Bağlarbaşı  Kongre ve Kültür Merkezi’nde 10-11 Ekim  2014 tarihinde “Uluslararası Katılımlı Otizmde Güncel Tedavi ve Eğitim Yaklaşımlar Sempozyumu” düzenlendi.

Yoğun bilimsel çalışmalara, yeni tedavi ve eğitsel yaklaşımlara rağmen ne yazık ki otizmli vak’a sayısı dünya çapında hızla artmaya devam etmektedir. Bu engellilik türü üzerindeki toplumsal farkındalığın belirgin şekilde yükselişe geçmesinin de etkisiyle, otizm konusunda psikiyatrik tıp, nörolojik tıp veya özel eğitim alanlarının süregelen araştırma ve yaklaşımlarına ilaveten beslenme, genetik gibi daha farklı alanlarda da yeni yaklaşım ve sorun çözme mekanizmaları ortaya çıkmıştır.

Sporun otistik bireyleri sosyalleştirici etkisi artık ciddi bilimsel ve akademik çalışmalara konu olmaktadır. Yoğun sportif aktiviteler bu bireylerin o yalıtılmış dünyalarını altüst ederek onları topluma çekmekte, üzerlerindeki ağır stresi alarak onları rahatlatmakta ve çoğu kez depresif duyguları dağıtarak bu yönde iyileşmeler sağlamakta, bu yolla ilaç bağımlılığını asgari seviyelere çekebilmektedir. Sanat ve müzik faaliyetlerinin de benzer tesirleri tecrübeyle sabittir.

Otizm üzerindeki tüm bu ilerleme ve gelişmeler asla yetersiz görülmemelidir. Bu konuda önemli olan husus kaydedilen gelişmelerin ivedilikle komu oyuyla paylaşılmasıdır. Bu paylaşım kuşkusuz toplumsal farkındalığı yükselten bir unsurdur. Aynı zamanda konu hakkındaki değişen ve gelişen bilgi ve tecrübelerden, başta tıp uzmanları, psikologlar, eğitimciler ve aileler olmak üzere tüm ilgililer bilgilendirilerek otizm tedavisinde yeni kapılar açılmaktadır. Açılan her bir kapı özellikle otizmle yeni tanışan aileler için ümit verici bir ışık kaynağıdır.

Uluslararası Katılımlı Otizmde Güncel Tedavi ve Eğitim Yaklaşımlar Sempozyumu

Bilgi paylaşımının genel geçer yollarından birisi olan konferans ve sempozyumlar aynı zamanda ilgilileri buluşturarak tecrübe paylaşımının da zeminini sağlamakta, işbirliği imkanları yaratmaktadır. İşte bu gayeyle Otizm ve Engelli Dernekleri Federasyonu (OTEF), Akfa Holding sponsorluğunda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü, İstanbul Medeniyet ve Marmara üniversiteleri tıp fakülteleri, Biruni Üniversitesi, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Üsküdar Belediyesi ve Karadeniz Konfederasyonu işbirliğiyle, 10-11 Ekim  2014 tarihinde,  İstanbul Üsküdar Bağlarbaşı  Kongre ve Kültür Merkezi Salonları’nda Uluslararası Katılımlı Otizmde Güncel Tedavi ve Eğitim Yaklaşımlar Sempozyumu düzenleme kararı aldı.

İstanbul Üsküdar Bağlarbaşı  Kongre ve Kültür Merkezi Salonları’nda gerçekleştirilen Uluslararası Katılımlı Otizmde Güncel Tedavi ve Eğitim Yaklaşımlar Sempozyumu’na kıymetli tebliğleriyle katkı sunmayı kabul eden bilim insanlarının her biri, otizm uzmanlığında ülkemizin ve dünyanın seçkin insanları arasındadırlar. Sempozyumun birinci günü ilk oturumda söz alacak olan Prof. Michael Seidel, Almanya’nın otizim sahasındaki en önemli akademik isimlerinden birisidir. Seidel, aynı oturumda söz alacak olan Prof. Yankı Yazgan ile birlikte Almanya ve Türkiye’deki otizm araştırmalarının son durumu hakkında bilgilendirmede bulunacaklar.

Sempozyumun ikinci oturumu, eğitim konusuna ayrılmıştır. Oturumun konuşmacısı olan Berat Çelik, “Otistik çocukların eğitimlerinde yardımcı teknolojilerin kullanımı” konusunda bilgi ve tecrübelerini paylaşacaktır. Öğleden sonraki üçüncü oturumda ise otizmle yaşama ve sanat ele alınacaktır. “Umutevleri” konusunu Aile ve Sosyal Politikalar  Bakanlığı İstanbul il Müdürü   sayın Önal İnaltekin, “Yetişkin Otizmlilerin Yaşamları” hakkındaki gözlem ve tespitlerini katılımcılara aktaracaktır. Yine aynı oturumda konuşacak olan Jürgen Heinrich, “Otizm Ve Sanat” ilişkisi üzerine fikirlerini Almanya’daki tecrübeleri ışığında sunacaktır.

Sempozyumun ikinci günü olan 11 Ekim Cumartesi günü dördüncü oturumda tekrar söz alacak olan Prof. Michael Seidel, “Otizmlilerde Özel Yetenekleri”, Prof. Barış Korkmaz ise “Güncel Tıbbi Yaklaşımları” konu edeceklerdir. Beşinci oturumda kürsüde olacak olan IBB Engelliler Müdürlüğü ile Zeytinburnu Belediyesi’nden eğitmenler, “Otizmlilerde Müzik Ve Görsel Sanatların Nasıl Keşfedilip Geliştirildiğine Dair” örnekleri katılımcılara göstereceklerdir.

Altıncı oturum, “Okul Öncesi Otizmli Çocuklarla Yaşam” konusuna ayrılmıştır. Engelli çocuk eğitimi sahasında Türkiye’deki en önemli isimlerden Prof. Yeşim Fazlıoğlu ile baraber bu oturumun  diğer konuşmacısı Engelli, aile ve toplum işilkileri ve gelişimi danışmanı Adem Kuyumcu’dur.  Kuyumcu bu oturumda “Otizmin Aile Ve Toplum Tarafından Kabüllenilmesi” konusunu ele alacaktır.

Son oturumda ise, otizmli yetişkin bireylere dönük ülkemizin ilk yatılı kurumu olan İstanbul Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nden Tolga Keleş ve Hediye Başyiğit “Aile Dışında Kalan Otistik Bireyler” ile alakalı deneyim ve tespitlerini paylaşacaklardır.

Sempozyumu düzenleyen Otizm ve Engelli Dernekleri Federasyonu (OTEF) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa USTA; “Bu etkinliğin otizmle ilgili resmi ve gayri resmi tüm kuruluşlara ve tabii ki ailelere ve diğer ilgililere yeni ufuklar açması Federasyonumuz OTEF’in en büyük dileği ve beklentisidir” dedi.

otizm semineri

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.