Hoşgeldiniz  

Osman Korutürk ‘Türkiye Bölgesinde Önemli Bir Ülke’

admin | 31 Ocak 2013 | Ataşehir, Genel, Gündem, Manşet, Özel Haber, Siyaset, Türkiye A- A+

chp_osman korutürk_11CHP Ataşehir İlçe Başkanlığı’nın her hafta düzenlediği, ‘Bir Konu Bir Konuk’ söyleşi programına, bu hafta CHP İstanbul Milletvekili, Osman Korutürk konuk oldu.

Recep Kenan/Ataşehirweb.com

CHP Ataşehir İlçe Başkanlığının her hafta düzenlediği Saat 14:00’da başlayan ‘Bir Konu Bir Konuk’ söyleşi programına, bu hafta CHP İstanbul Milletvekili, TBMM Dış İşleri Komisyonu CHP Grup Sözcüsü Osman Taney Korutürk konuk oldu.

Diplomat geçmişi olan, TBMM Dış İşleri Komisyonu CHP Grup Sözcüsü Osman Taney Korutürk; ‘Türk Dış Politikasında, Irak Ve Suriye’deki Son Gelişmelere CHP’nin Yaklaşımları’ başlığı altında yaptığı söyleşide, Türkiye’nin dış politikalarını ayrıntıları ile dile getirdi.

CHP Ataşehir İlçe Eğitim Sekreteri Hasret Gönül Aykan’ın girişim, CHP Ataşehir İlçe Başkanı Hakkı Altınkaynak’ın katılımı ile gerçekleşen söyleşide Korutürk’e; CHP PM Üyesi Ataşehir Belediye Meclis Üyesi ve Ataşehir Belediye Başkan Vekili İnci Beşpınar, CHP Ataşehir İlçe Örgüt Sorumlusu Aytekin  Saday eşlik ederken Ataşehir Belediye Meclis Üyeleri Hüseyin Çulha, Vecihi Tunca, Muammer Ayvalı, Seyfettin Yılmaz, CHP Ataşehir İlçe sekreteri Fevziİ Ağaçdalı, diğer ilçe yöneticileri ile çok sayıda partili katıldı.

 SÖYLEŞİDEN RESİMLER

‘Güneyimizde acı ve kan var’ diyerek açılış konuşmasına başlayan CHP Ataşehir İlçe Başkanı Hakkı Altınkaynak; Suriye ve Irak başta olmak üzere Türkiyenin Ortadoğu dış politikasını deneyimli bir diplomat olan, Emekli Büyükelçi CHP İstanbul Milletvekili, TBMM Dış İşleri Komisyonu CHP Grup Sözcüsü Osman Korutürk’ten dinlemek onun birikimlerini aktararak hafızalarımızı tazeleyip, yeniden hatırlatacağını söyledi.

Hükümetin belirlediği yeni dış politika ile bölgede ‘Oyun Kurucu’ olma iddiası ve ‘Bekle gör politikası değil artık bizim dış politikamız’ diyerek Türkiye’nin bu güne kadar ki ‘Yurtta barış dünyada barış’ anlayışını eleştirerek, biz böyle’Bekle ve gör’  politikası yapmayacağız, dediğine dikkat çeken Osman Korutürk, bu yapılan bu güne kadar ki 90 yıllık dış politikaya bühtan (İftira, kara çalma ) olduğunu iddia etti.

Türkiye Bölgesinde Önemli Bir Ülke

“Türkiye bölgesinde önemli bir ülke” diyen Korutürk, Hükumetin lider ülkeyiz, çok öndeyiz, küresel ölçekteyiz gibi sözler söylediğine değinip,  “Lider Ülke” olduğumuz doğrudur ama ülkemizi bu hükumetin lider yapmadığını belirtip, “Bizi jeopolitik konumumuz, kendi sosyal yapımız, demokrasimiz, askeri – ekonomik ve yumuşak gücümüz ve Atatürk’ün önderliğinde bizden önceki kuşakların kurmuş olduğu cumhuriyet bu bölgede lider ülke yapıyor.”dedi.

 

Küresel Güçlerin İran’ın Karşısına Sünni Denge Olarak Türkiye’yi Sürdü

Bölgede İran’ın istikrarsızlık içerisinde yeni dengeler kurabilen köklü devlet geleneğine sahip olduğuna dikkat çeken Osman Korutürk, küresel güçlerin İran’ın karşısına Sünni denge olarak Türkiye’yi sürdüklerini belirtti.

 

Türkiye Küresel Değil Bölgesel Güç

Türkiye’nin de olduğu bu bölgede kendisine belirlediği rolün bölgede istikrarı sağlamak olmalıdır diyen ve Türkiye’nin Bölgesel Güç olduğunu ama küresel güç olmadığını iddia eden Emekli Büyükelçi CHP İstanbul Milletvekili, TBMM Dış İşleri Komisyonu CHP Grup Sözcüsü Osman Korutürk konuşmasına şöyle devam etti;

 

Araplar, Arap Olmayanları İşlerine Karıştırmazlar

Türkiye son on yıla kadar Arapların işlerine karışmayan bir ülkeydi. Araplar Arap olmayanların işlerine karışmalarına sıcak bakmazlar. Arap birliği yok. Arapların kedi içlerinde sorunları var. Buna rağmen Arapların eski bir medeniyetin mensubu olduğunu söylemeliyiz. Araplar bir araya gelip bir Arap Ailesi kuramadılar. Bir toplantıda Filistin Temsilcisi siz bizim işimize karışamazsınız. Susuyoruz ama nezaketimizden.

Arapların hassa olduğu bir başka noktada Arap Toprakları. Araplar Hatay’ı Arap toprakları olarak görür. Bölgesel Kürt Yönetimi’nin toprakları da Arap toprağı olarak görülür.

Biz yaparız yada yapmayız deriz ama Araplar öyle değil.  Araplara bir şey söyledin mi “inşallah” derler ama bu inşallah ne anlama gelir anlayamazsınız.

 

“Yeni Osmanlı” Diyoruz Ama Osmanlı Adını Duyunca!

Arapların Osmanlı’ya karşı yıllardır kinleri var. Yıllarca Osmanlı tarafından yönetilen oldular. Çünkü Osmanlı’ya karşı mücadele vererek bağımsızlıklarını kazandılar. Biz dış politikada “Yeni Osmanlı” diyoruz ama Osmanlı adını duyunca Arapların tüyleri diken diken oluyor.

Arapların içerisinde yalnız Suriye güler yüz gösterirdi. Fırat’ın suyunda hak iddia ediyorlardı ama ticaret bağımız da vardı. Suriye Fırat konusunda anlaşma sağlamaya zorlamak için PKK’yı kullandı.

 

“Arap Baharı”  değil “Arap Devrimi” Olarak Başladı

Arapların başlattığı hareketi “Arap Baharı” olarak adlandırıyorlar.  Ben bu ismi kabul etmiyorum. Bu harekete “Arap Devrimi” demek daha doğru bir ifade olur.  Başlarken Arap halkının hareketi olarak başladı ama daha sonra küresel güçlerin kontrolüne girdi.

Bu son gelişmelerle Esat’ın gitme olasılığı doğdu. Hükümet bu olasılık üzerine dış politika yapıyor. Ama yalnız kaldı. Biz CHP olarak, Suriye Hükümeti’nden halkının isteklerini demokratik yöntemlerle karşılamaları gerektiğini söyledik.

 

Esat’ın Gidince Suriye’de Mezhepsel Hesaplaşmalar Başlayacak

Hükümetimizin Suriye’ye müdahalesi halen devam ediyor ama arkasında kimse kalmadı. En büyük ümitleri Esat’ın en kısa sürede kendiliğinden gitmesi. Bu noktaya geldikten sonra Esat mutlaka gidecektir. Esat’ın gitmesinden sonra Suriye’de mezhepsel hesaplaşmalar başlayacaktır.

Körfez savaşı sırasında asılsız kimyasal silah iddiaları ile işgal edilen Irak teskere görüşmelerinde, 10 binlerce kilometreden gelen haklıysa bizde haklıyız dediler.

Irak işgal edildi. 1 milyon insan öldü. Bir o kadına da tecavüz edildi. Ve siz bu konuda işgalcilere hak verdiğiniz için sizinde haklı olduğunuzu iddia ediyorsunuz.

 

Irak’ın İşgaline Katılmadığınız İçin Size Saygı Duyuyoruz

O dönemde Araplar bize “Irak’ın işgaline katılmadığınız için size saygı duyuyoruz.”diyorlardı. Irak’ın Komşuları mekanizması, bölünmesini önledi. Kerkük Irak’ın küçültülmüş bir modelidir dedik. BM’de de bu kabul gördü.

Irak ile İran birbirlerini dengelerler ve bizde komşuları olarak bunu korumalıyız. Hükümet Sünnileri kendine yakın görüp, Şiiler karşı politikalar uygulamaya başladı.

Osman Korutürk’ün konuşmasını tamamladıktan sonra söz alan CHP PM Üyesi Ataşehir Belediye Meclis Üyesi ve Ataşehir Belediye Başkan Vekili İnci Beşpınar; “AKP Hükümeti’nin dış politikada bizleri nelerle karşı karşıya bıraktığını, neleri kaybettirdiğini örgüt olarak seçmenlere gösterip iyi anlatabilirsek başarımız kaçınılmaz olacaktır.”dedi.

İkinci bölümle birlikte iki saat süren son bölümde soru cevap ile devam eden söyleşi programı, Emekli Büyükelçi CHP İstanbul Milletvekili, TBMM Dış İşleri Komisyonu CHP Grup Sözcüsü Osman Korutürk’ün kitabını imzalaması ile saat 16:00’te sona erdi.

 

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.