Hoşgeldiniz  

OKULLARDA OKUMA AŞISI SÜRÜYOR

admin | 05 Mart 2013 | Eğitim, Genel, Gündem, İstanbul, Manşet, Özel Haber A- A+

okuyantoplum_fenerbahçe lisesi_ferhat  (77)Okuyan Toplum Projesi’nin, günümüzün ekran bağımlısı mağduru, kitaba küs çocuklarla okullarda yürüttüğü Kitapla Barışma Söyleşileri Kadıköy’de Fenerbahçe Lisesi’ndeydi.

Recep Kenan/itvhaber.com

Özen’in Fenerbahçe Anadolu Lisesi’nde gerçekleştirdiği söyleşi büyük ilgi gördü.

OKULLARDA OKUMA AŞISI SÜRÜYOR

Okuyan Toplum Projesi’nin, günümüzün ekran bağımlısı mağduru, kitaba küs, okumaya gönülsüz elektronik kuşağını okumaya güdülemek için okullarda yürüttüğü Kitapla Barışma Söyleşileri sürüyor. Proje bu kapsamda geçtiğimiz hafta Kadıköy’de Fenerbahçe Lisesi’ndeydi.

Türkiye Yardım Sevenler Derneği Kadıköy Şubesi’nin katkılarıyla Kırıntı Dergisinin düzenlediği söyleşide Ferhat Özen öğrencileri kitap okumaya ‘kışkırttı’. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kaymakamlık izni ve oluruyla Özen’in gerçekleştirdiği söyleşi büyük ilgi gördü. Sunum sonrası geri bildirimlerinde öğrenciler bu sunumun bütün Türkiye’de uygulanması gerektiğini, bir çağ hastalığı olan ekran bağımlılığından kurtulmak için, okuyan bir toplum için bu sunumun bütün öğrencilere ve hatta yetişkinlere uygulanması gerektiğini vurguladılar.

Ferhat Özen, kendisini izleyen gazetemize yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Sunumlarda güdülemenin, görüntülü, metin tabanlı ve tiyatral olarak yapılması nedeniyle, öğrenciler görüp, duyarak, yaşayarak, bir yere gitmeden ama drama yoluyla görsel ve müzik efektleriyle, gereken her yere götürülüp getirilerek, Japonların uyguladığı bir kültür şoku benzeri ve kültür terapisi içinde ‘uyarılıyor’. Canlandırmayla (animasyon) 70 – 80 kişilik salon ortamında, her öğrenme gurubundan öğrenciye ulaşabiliyoruz. Unutmamak gerekir ki günümüzde okuma araştırması yeni bir bilim dalıdır. Eğitimin temel güdüsü ise ilgi uyandırmaktır. Okuma başarısı, okuma zevki ve yararlı okumanın ölçüsü ilgidir. Bütün okuma etkinlikleri ilgiden türer. Bu nedenle sunum tekniği, atölye çalışması biçiminde yaptığımız teknoloji ve ekran zehirlenmesine karşı izleyiciyi okumaya güdülemek, isteklendirmektir. Öğretmenlere okuma isteği, okuma açlığı uyanmış öğrenci bırakmaktır.”

Günümüzün, ‘dijital çağın yerlileri’ ve ‘çevrim içi çocukları’ kabul edilen kuşağa uyguladığı İşlevsel Okur Yazarlık Programının öğrenci ayağı dışında Ferhat Özen yetişkin eğitimleri de veriyor. Bu kapsamda öğretmenlere dönük “Okullarda Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır” velilere dönük Okuyan Anne babanın Okuyan Çocuğu Olur konferansları gerçekleştiriyor.

Proje 4 yılda, Adsız Kütüphanecinin anısına, 170 okulda 29 680 öğrenciye, 320 veliye, 540 öğretmene ulaştı. Geri bildirimlerden, projenin hedefine % 80’ler düzeyinde ulaştığı, öğrencilerde okuma algısını değiştirerek okuma isteği uyandırdığı anket yöntemiyle saptanmıştır.

Kısa bir konuşma yapıp ayrılmak zorunda kalan Okul Müdürünün odasında Kırıntı Dergisi Yayın Yönetmeni Osman Ünal, Türkiye Yardımlaşma Derneği Kadıköy Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Melek Hanım ve Ferhat Özen sunum öncesi birlikte.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.