Hoşgeldiniz  

ODTÜ’den Ekonomik Minyatür Kamera

admin | 27 Aralık 2012 | Genel, Manşet, Teknoloji A- A+

minyatör _kameraODTÜ, (MEMS) Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde, düşük maliyetli soğutmasız kızılötesi görüntüleme sensörlerini kullanan minyatür kızılötesi kamera modülü geliştirildi.

Türkiye’nin ilk “soğutmasız minyatür kızılötesi kamerası”, dünyadaki benzerlerinden çok daha ekonomik.

Türk mühendisler TÜBİTAK’ın da desteğiyle önemli bir ilki gerçekleştirdiler. ODTÜ Mikro Elektromekanik Sistemler (MEMS) Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde, düşük maliyetli soğutmasız kızılötesi görüntüleme sensörlerini kullanan minyatür kızılötesi kamera modülü geliştirildi.
Dünyada bu alanda uygulama yapan firmalar, birbirileriyle girdikleri rekabette hem en küçük ürünü hem de en ucuzunu ortaya koymaya çalışıyorlar. Bu kapsamda dünyada sadece iki firmanın üretebildiği küçüklükte kamera üretmeyi başaran Türk mühendisler, kamerayı benzerlerinden 10 kat daha ucuza mal ederek rakiplerine büyük fark attı.

Akın, bu sistemin Avrupa Birliği mevzuatında da öngörüldüğünü ve ileride her arabada zorunlu hale geleceğini belirtti.Isıyı esas alan kızılötesi kameralarda, objelerden gelen radyasyon kızılötesi dedektörün piksellerinde sıcaklık farkı yaratmakta, değişik piksellerdeki farklı sıcaklıklar, farklı renk kodu ile bir ekrana basılarak görüntüleme elde ediliyor. Ürünün fiyatının pahalı olması sebebiyle genelde savunma sanayisinde kullanılan kızılötesi kameralar TÜBİTAK destekli ”Minyatür Kızılötesi Kamera Modülü Geliştirilmesi” projesi ile rahatlıkla her alanda kullanılabilecek.

Yaygın olarak otomobil ve telefonlarda kullanılan kamera, özellikleriyle dikkat çeken cihaz, takıldığı araçları, yayaya çarpmamak için otomatik olarak durduran kamera, bu özelliğiyle ilerleyen yıllarda kazaların en aza indirilmesi için Avrupa Birliği standartları gereğince tüm araçlarda zorunlu hale getirilecek. Android işletim sistemi tabanlı taşınabilir bilgisayarlar ve cep telefonlarına da kablo ile bağlanabilen kamera etkin gece görüşünün yanı sıra birçok yeniliğe de kapı aralıyor. Savunma sanayinde de önemli bir kullanım alanı olan kameralar, şimdiden yurtdışından sipariş almaya başladı.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.