Hoşgeldiniz  

Nazım Hikmet Moskova’daki Mezarı Başında Anılıyor

admin | 31 Mayıs 2013 | Ataşehir, Genel, Gündem, Kültür & Sanat, Manşet A- A+

nazim_mezarNâzım Hikmet, ölümünün 50. yıldönümünde Moskova’daki Novadevichi Mezarlığı’nda, Türkiye’den giden yazar ve aydınların katılımıyla yapılacak törenle anılacak.

Dünyaca ünlü şairimiz Nâzım Hikmet, ölümünün 50. yıldönümünde Moskova’daki Novadevichi Mezarlığı’nda Türkiye’den giden yazar ve aydınların katılımıyla yapılacak törenle anılacak. Törene katılanlar arasında şair-yazar Ahmet Özer, şair Ruhi Türkyılmaz, yazar Ümit Tarı, yazar Aslan Kavlak ile Ataşehir Kültür dergisi ve Haberci Gazete’nin Genel Yayın Yönetmeni Alâettin Bahçekapılı ve eşi Tülay Bahçekapılı da bulunacak.

Büyük şairimiz Nâzım Hikmet’in 50. ölüm yıldönümü nedeniyle Moskova’daki mezarı başında bulunmak için özel olarak giden grup hakkında Bahçekapılı şu açıklamayı yaptı:

“Bizler, bir arkadaş grubu olarak, büyük Nâzım’ın aramızdan ayrılışının 50. yıldönümünde mezarı başında bulunmak istedik. Herhangi bir kurum ve kuruluşa bağlı olmadan, Türkiye Cumhuriyeti’nin bir duyarlı yurttaşı olarak büyük şairimiz Nâzım’a saygılarımızı sunmak için, onun mezarı başında bulunacağız. Ataşehir Kültür dergisinin kolaylaştırıcılığında “Nâzım’a mektup yazıyoruz” çağrısına yanıt veren aydınlarımızın, duyarlı yurttaşlarımızın mektupları da yanımızda olacak. “Nâzım Sen Gittin Gideli” başlığı altında mektup yazanlar arasında, Nâzım’ın Türkiye’den ayrılmasını sağlayan Refik Erduran, Nâzım ile Moskova’da 15 gün geçiren Orhan Karaveli de var. Yazar-şairler Mustafa Balel, Hüseyin Atabaş, Korkut Akın, Mustafa Ruhi Şirin, Ayten Mutlu, Fransa’dan Sevgi Türker Terlemez, Orhan Nedim Ayık ile öğretmenler Kamuran Semra Eren Ayık, Nebahat Akın, Ömer Tuğral, Sonnur Bahçekapılı, Aysel Özkan ve Buket Adan mektupları Nâzım’a ulaşacaklar arasında. Almanya’dan Selçuk Ülger’in Nâzım Hikmet’in Budapeşte’de bıraktığı anılar şiirler yazısını da özellikle götürüyorum.”

Bahçekapılı, şairler Ayten Mutlu, Tozan Alkan, Şeref Bilsel, Salih Bolat, Müslim Çelik, Betül Dünder, Doğan Ergül, Cenk Gündoğdu, Emel İrtem, Arife Kalender, Serdar Koçak, Mustafa Köz ve A. Ertan Mısırlı’nın ortaklaşa kaleme aldıkları “Nâzım’a Armağan Şiir” ile İran’dan şiir-mektup gönderen Saber Moghaddami’nin duygu dolu dizelerini de Nâzım’ın mezarına ulaştıracağını açıkladı. Bahçekapılı şöyle dedi: “Nâzım Sen Gittin Gideli’ genel başlığı altında yazılan ve yazılacak mektupları aynı adla kitaplaştırmayı düşünüyoruz. Kitabın gelirinin Nâzım Hikmet Vakfı’na bırakmayı planlıyoruz. Kitapta yer almak isteyen bütün yazarlarımıza, aydınlarımıza sayfalarımız açıktır. Mektuplarını bekliyoruz. Gerekli bilgi www.habercigazete.com sitesinden alınabilir.”

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.