Hoşgeldiniz  

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE SERTİFİKA DÖNEMİ

admin | 08 Ağustos 2016 | Ekonomi, Emlak, Genel, Gündem, Kentsel Dönüşüm, Manşet, Türkiye A- A+

kentsel-donusum_sertifika_donemiKentsel dönüşüm amaçlı gayrimenkul projelerinde hak sahiplerine isteklerine bağlı olarak Belediyeler, İller Bankası, TOKİ tarafından gayrimenkul sertifikaları da verilebilecek.

Yatırımcılar büyük gayrimenkul ya da kentsel dönüşüm projelerine yatırım yaparak bu alandaki kazançlara ortak olabilecek. Belediyeler, İller Bankası, TOKİ gayrimenkul sertifikası ihraç edebilecek. Vatandaşların, devlet güvencesinde konut projelerinden metrekare bazında sertifika alabilmeleri ve bunlardan gerekli miktarda almaları durumunda inşa edilen gayrimenkulün bağımsız bir bölümüne sahip olabilmelerinin yolu açılıyor.

YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

İnşaat sektörünün dönüşüm projelerinin daha ucuz ve güvenilir finansman temin etmesine katkı sağlayacak olan düzenleme dün itibariyle yürürlüğe girdi. Gayrimenkul ihracını Hazine’nin gördüğü belediyeler, iştirakleri, kentsel dönüşüm amaçlı projenin yürütülmesi konusunda karşılıklı imzalanacak anlaşmada yer alması halinde TOKİ ve İller Bankası yapabilecek.

BORSADA ALINIP SATILACAK

Sertifikalara ihraççı tarafından belirli periyotlarda geri alım garantisi verilecek. Böylece vatandaşlar sertifikalarını kolaylıkla nakde dönüştürebilecek. İhraç edilecek sertifikalar borsaya da kote edilecek. Aynı zamanda isteğe bağlı olarak borsada da alınıp satılabilecek. Vatandaşlar gayrimenkul sertifikalarını ya doğrudan ihraççı şirketten ya da banka ve aracı kuruluşlar kanalıyla borsadan satın alabilecek. Özel sektör şirketleri konut ve ticari alan projelerinde, proje değerinin en fazla yüzde 50’sinin sertifika ihracı yoluyla finanse edebilecek. Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, yeni düzenleme ile ülkede kentsel dönüşümde yeni bir dönem başlayacağını söyledi. Canikli, “Kentsel dönüşüm amaçlı gayrimenkul projelerinde hak sahiplerine kendi isteklerine bağlı olarak gayrimenkul sertifikalarının da verilmesinin önü açılmış, isteyen hak sahibine sertifika, isteyen hak sahibine ihraççı ile aralarındaki anlaşmada belirtilen dairesini alma hakkı sağlanmıştır” diye konuştu.

HAK SAHİBİ İSTEDİĞİ DAİREYİ ALABİLECEK

Sertifikaların metrekare olarak tanımlandığını belirten Canikli, sertifika almayı tercih eden hak sahiplerine, yeterli sayıda sertifikaya sahip olmaları şartıyla, tamamlanan projeden talep ettiği daireyi alma imkânının getirildiğini belirtti. Canikli şöyle devam etti: “Sertifika ihracı kentsel dönüşüm projelerinin süresinde tamamlanmasına katkı sağlayacağı gibi vatandaşlarımıza da kentsel dönüşüm projelerinde oluşan değer artış kazançlarına ortak olma fırsatı sunacak, faizsiz finansal ürünlerin ülkemizde yaygınlaştırılmasını ve sermaye piyasalarımızın gelişimini destekleyecektir.”

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.