Hoşgeldiniz  

Karsı’ın Kurtuluşu TBMM Hükümetinin İlk Resmi Zaferi

admin | 05 Kasım 2018 | Ataşehir, Manşet, Türkiye, Üst Manşet A- A+

Serhat ili Kars ve yöre derneklerini çatısı altında toplayan Kars, Ardahan, Iğdır Dernekler Platformu, düzenlediği gecede Kars’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 98.yıldönümü kutladı.

Recep Kenan/itvhaber.com

Gecede konuşan KAR-DER (Kars ve Yöresi Dernekleri Platformu) Başkanı Orhan Çerkez, Karsı’ın kurtuluşunun Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümetinin ilk resmi zaferi olduğunun altını çizerek, “Birbirimize hoşgörümüz oldukça nefretler sona erer. Bu coğrafyada yaşayan bizler, dil, din, örf, adet ve kültür mozaiği oluşturmuş, hiç bir fark gözetmeden dostluğumuzu ve kardeşliğimizi pekiştirmişizdir. Bunlar bizi bir arada tutan değerlerdir” diye konuştu.

İBB BAŞKAN ADAY ADAYLIĞINDA ADI GEÇEN Gürsel TEKİN ve Akif HAMZAÇEBİ GECEDE

Kars ve Yöre derneklerinin çatı kuruluşu Kar-Der tarafından Kars’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 98.yıl dönümünü kapsamında düzenlenen gece, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığı aday adaylığına talip iki önemli isim CHP Genel Sekreteri ve İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi ile CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin’i de bir araya getirdi.

Ataşehir’deki  Yeditepe Üniversitesi İnan Kıraç Konferans Salonu’nda düzenlenen Kars’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 98.yıldönümü kutlama programına CHP Genel Sekreteri ve İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Ataşehir Belediye Başkan Vekili İlhami Yılmaz, Belediye Başkan Yardımcıları Sadi Özata, CHP İlçe Başkanı Hakkı Altınkaynak ve İlçe Yönetim Kurulu Üyeleri, Sancaktepe Belediye Başkan Aday Adayı Özgen Nama, Kızılay Ataşehir Şube Başkanı Rahman Bakı, Anadolu Yakası Pazarcılar ve Esnaf Odası Başkanı Mehmet Emin Yarar, İstanbul Özel Halk Otobüsçüler Odası Başkanı Murat Bozkurt, MHP Ataşehir İlçe Başkan Yardımcıları Hatem Aydın, Resul Gönülalan, Yüksel Özgür, Çankırı Dernekler Federasyonu Başkan Yardımcısı ve ÇERKEŞ Dernekler Birliği Başkanı Erol Tepebaşı, Ataşehir Kent Konseyi Başkanı Turan Dolu, Fen İşleri Müdürü Deniz Kutlu, Prof. Dr. Oktay Belli, Ataşehir Belediye Meclis Üyesi İsmail Levent, KARDER yöneticileri, yöre dernekleri ve STK temsilcileri, mahalle muhtarları ile davetliler katıldı.

CHP Ataşehir Kadın Kolları Başkanı ve KAR-DER üyesi Hamiyet Ardıbatan’ın sunuculuğunda gerçekleşen program Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile demokrasi mücadelesinde şehit olanların anısına saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Kars, Ardahan ve Iğdır Dernekler Platformu tarafından hazırlanan ilçeleri, tarihi, kültürel ve yöresel ürünleri tanıtıldığı Kars, Ardahan ve Iğdır görüntüleri eşliğinde slayt gösterisi ile devam etti.

Karsı’ın Kurtuluşu TBMM Hükümeti’nin İlk Resmi Zaferi https://www.itvhaber.com/karsiin-kurtulusu-tbmm-hukumetinin-ilk-resmi-zaferi.html#.W-A7Wfzq00M.twitter

Gepostet von Recep Kenan am Samstag, 3. November 2018

Slayt gösterimi sonra sahne alan Ataşehir Belediyesi Kafkas Halk Oyunları Çocuk Ekibinin Kafkas gösterisi konuklar tarafından ilgiyle izlendi.

KAFKASLARIN KİLİDİ KARS ANADOLU TOPRAKLARINDAN KOPARILDI

Asırlardır Kafkasların kilidi, ticaret, sanatı, bilgi ve eğitim merkezi olan gazi Karsı’ın, 7 düvelle savaşan bir imparatorluğun kaybettiği ilk topraklar arasında yer aldığının altını çizen KAR-DER Başkanı Orhan Çerkez, Kars’ın Anadolu topraklarından koparıldığını vurguladığı protokol konuşmalarının açılışında; “93 harbi olarak adlandırılan, 1877-1878 Osmanlı Rus savaşında Gazi Ahmet Muhtar Paşa komutasındaki 20 bin kişilik Kafkas ordusu, 75 bin kişilik Rus ordusuna Alaca Dağ bölgesinde 6 bin şehit, 8 bin esir vererek mağlup olmuş ve Kars Anadolu topraklarından koparılmıştır. 43 yıl boyunca hemşerilerimiz, bayraksız gökyüzü ve esaret altında kurtuluş gününü beklemişlerdir. Pes etmeyen Kars halkı, her şeye rağmen işgale karşı direnmiş ve Kazım Karabekir Paşa’nın komutasında ki 30 Ekim 1920 tarihinde Türk ordusu işgalden kurtarmıştır. Karsımızın kurtuluşu, Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümetinin ilk resmi zaferi, 3 Aralık günü imzalanan Gümrü anlaşması ise ilk resmi antlaşma olarak tarihimizde önem arz etmektedir. Tüm bunlar doğrultusunda Kars, 1855 yılında Rus işgalinde karşı gösterdiği kahramanca savunmayla ilk Gazi unvanını alan ilimiz olmuştur. 17-18 Ocak 1919’da Dr. Esat Oktay başkanlığında 131 üyesi ile Güneybatı Kafkasya Milli Geçici Hükümeti’ni kurmuştur. 131 milletvekili bir parlamento oluşturulmuştur. Bu Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk anayasasıdır. 13 Nisan 1919’da İngilizlerin müdahalesi ile son erer” dedi.

HÜRRİYETLERDEN YOKSUN TOPLUMLARIN AYAKTA KALMALARI MÜMKÜN DEĞİL

Kültüründe örf ve adetinden ödün vermeden bağımsızlık için mücadele eden Karslılar için, vatan, millet, özgürlük kavramlarının vazgeçilmez bir ideoloji olduğunu kaydeden Orhan Çerkez, Hak ve hürriyetlerden yoksun toplumların ayakta kalmaları ve yaşamaları mümkün değildir. Bu nedenle, bizlere ve gelecek nesillere düşen en önemli görev; Türkiye Cumhuriyeti ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü savunmak, Atatürk ilke ve inkılaplarını koruyup, kollamak iç ve dış tehditlere karşı duyarlı olmaktır. Kişinin hak ve özgürlükleri ancak bu sistem içinde güvende olabilir. Birbirimize hoşgörümüz oldukça nefretler sona erer. Bu coğrafyada yaşayan bizler, dil, din, örf, adet ve kültür mozaiği oluşturmuş, hiç bir fark gözetmeden dostluğumuzu ve kardeşliğimizi pekiştirmişizdir. Bunlar bizi bir arada tutan değerlerdir. Bu değerleri bizlere bırakan Atalarımıza minnettarız. Cumhuriyetimizin kurtuluşunun 95. Yıl dönümü ve Serhat ilimizin kurtuluşunun 98.yıl dönümünü kutluyor, başta Mustafa Kemal Atatürk ve Karabekir paşa olmak üzere bu topraklar adına, Cumhuriyet ve özgürlük için mücadele eden şehitlerimize Allahtan rahmet, Gazilerimize de minnet ve şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.

Karsı’ın Kurtuluşu TBMM Hükümeti’nin İlk Resmi Zaferi https://www.itvhaber.com/karsiin-kurtulusu-tbmm-hukumetinin-ilk-resmi-zaferi.html#.W-A7Wfzq00M.twitter

Gepostet von Recep Kenan am Samstag, 3. November 2018

MİSAK-I MİLLİ KORUMAK İÇİN BEDEL ÖDEYENLERİ MİNNETLE ANIYORUM

Kars’ın Düman İşgalinden Kurtuluşunun 98’inci Yıldönümü kutlama programının hazırlanmasında emeği geçenleri kutlayan Ataşehir Belediye Başkan Vekili İlhami Yılmaz, “Serhat Şehrimiz, Gazi Karsımızın düşman işgalinden kurtuluşunun 98.Yıl dönümün kutlamalarının haklı gururunu yaşıyorum. Bu gece organizasyonda emeği geçen başta KAR-DER Başkanı Orhan Çerkez olmak üzere emeği geçen herkesi kutluyor ve herkese teşekkür ediyorum. Ayrıca bugün burada olmamıza vesile olan başta Kars’ın kurtuluşu için mücadele eden misak-ı milli korumak için bedel ödeyen isimsiz kahramanlarımıza, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygıyla, gazilerimizi minnetle anıyorum. Acılarımız sevince, esaretin özgürlüğe, ümitsizliğin onurlu bir geleceğe çağ dışı kalmış bir yaşama aydınlık çağdaş bir kimliğe dönüştürmenin adıdır; kurtuluş…” şeklinde konuştu.

CUMHURİYETİMİZİN 95. YILINI KARSIMIZIN 98.YILINI KUTLAMANIN GURURUNU YAŞIYORUZ

Serhat şehrimiz Kars’ın, 43 Yıllık esaretin ve işgalci zorlu sürecin ardından doğu cephe komutanı Kazım Karabekir Paşaya bağlı birliklerin ileri harekâtları ile 30 Ekim 1920 günü yeniden vatan topraklarına katıldığını hatırlatan İlhami Yılmaz, Kars ve çevresinin kurtuluşu ile Anadolu’nun düşman işgalinden kurtulmasının ordumuzun bekası ve moral ile motivasyon yükselttiğinin altını çizerek; “Kazanılan zafer o dönemki hükümetin resmi zaferi olmuştur. Zaferin ardından imzalanan Gümrü antlaşması da TBMM’de ilk anlaşma olmuştur. Bu anlaşma devletimizin kuzey doğu sınırlarını çizmiş, modern ve aydınlık ülkenin temellerini atmıştır. Kars’ın kurtuluşunun ardından mücadele 3 yıl boyunca sürmüş ve bu süreç 29 Ekim 1923’e kadar uzamıştır. Cumhuriyetimizin 95 Yılını kutlarken, Karsımızın 98.Yılını da kutlamanın gururunu yaşıyoruz. Ataşehir Belediyesi olarak Cumhuriyetimizin 95.Yılını vatandaşlarımızla birlikte kutlarken, sizlerle birlikte bir arada olmanın mutluluğunu yaşıyor, sizlerle birlikte özgür ve bağımsız olabileceğimiz yıllar diliyorum” ifadeleri ile konuşmasını tamamladı.

Konuşmasının ardından  İlhami Yılmaz’a 14-16 Ağustos 2014 tarihinde Kafkas Üniversitesi I.Uluslararası Ani – Kars Sempozyumu sonuç kitabı KAR-DER Başkanı Orhan Çerkez ve Prof. Dr. Oktay Belli tarafından takdim edildi.

Samsun Sanat Tiyatrosunun kurucusu ve sanat yönetmeni Yaşar Gündem’in Nazım Hikmet’in Kuvvayı Milliye eserinden uyarladığı oyun, sahnede konuklarla buluştu. Sanatçı Yaşar Gündeme CHP İstanbul Milletvekili ve CHP Ataşehir İlçe Başkanı Hakkı Altınkaynak günün anısına çiçek takdim etti.

Karsı’ın Kurtuluşu TBMM Hükümeti’nin İlk Resmi Zaferi https://www.itvhaber.com/karsiin-kurtulusu-tbmm-hukumetinin-ilk-resmi-zaferi.html#.W-A7Wfzq00M.twitter

Gepostet von Recep Kenan am Samstag, 3. November 2018

Geceye katılan CHP Milletvekili Akif Hamza Çebi en çok sevdiği şairin hiç görmediği halde Kars şiirleri yazdığının altını çizdiği Cemal Süreya’nın dizlerini seslendirerek salondaki konukları selamladı.

Karsı’ın Kurtuluşu TBMM Hükümeti’nin İlk Resmi Zaferi https://www.itvhaber.com/karsiin-kurtulusu-tbmm-hukumetinin-ilk-resmi-zaferi.html#.W-A7Wfzq00M.twitter

Gepostet von Recep Kenan am Samstag, 3. November 2018

Hemşerileri tarafından yoğun ilgi gösterilen çok sayıda fotoğraf isteğini geri çevirmeyen CHP Milletvekili Gürsel Tekin’de gecede, Kars’ın düşman işgalinden kurtuluşu ve günün anlamıyla ilgili düşüncelerini dile getirdi.

Konuşmalarının sonunda Akif Hamza Çebi’ye Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Sadi Özata 1.Uluslararası Ani – Kars Sempozyumu sonuç kitabını, Gürsel Tekin ‘ede CHP Ataşehir İlçe Başkanı Hakkı Altınkaynak ile Orhan Çerkez çiçek takdim etti.

98.Yıl etkinliklerinde 2 genç isim Ece Ömür Kars ile Meryem Uzmaş Cumhuriyetin kızı adlı şiirini okudu.

Program TRT Sanatçısı Tekin Büyükkaya ve ekibinin konseri eşliğinde yoğun katılımlı halayla devam etti.

Karsı’ın Kurtuluşu TBMM Hükümeti’nin İlk Resmi Zaferi https://www.itvhaber.com/karsiin-kurtulusu-tbmm-hukumetinin-ilk-resmi-zaferi.html#.W-A7Wfzq00M.twitter

Gepostet von Recep Kenan am Samstag, 3. November 2018

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.