Hoşgeldiniz  

KADIN EĞİTİLİRSE DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜM MÜMKÜN

admin | 21 Aralık 2016 | Ataşehir, Ataşehir Belediyesi, Genel, Gündem, Kültür & Sanat, Manşet A- A+

sarmasik-guller-1“Grup Sarmaşık Gülleri”, sayıları 15 ile 20 arasında değişen kadın oyuncularla kadına yönelik şiddete karşı mücadele edip ve farkındalık oluşturmayı amaçlıyor.

Kadına yönelik şiddete karşı mücadele etmek ve farkındalık oluşturmak adına 15 ile 20 arası sayıları değişen emekli ve ev kadınlarından oluşan ve bir buçuk yıl önce kurularak kendilerine“Grup Sarmaşık Gülleri” adını veren tiyatro grubu; sahneledikleri oyunlarıyla kadına ve toplumsal şiddete karşı mizahi bir dille tepkilerini dile getiriyorlar.

KADINLARIN EĞİTİMİNİ SEFERBERLİK OLARAK GÖRÜYORUZ

Öğrenmek, kendilerini eğitmek amacıyla yola çıktıklarını vurgulayan “Grup Sarmaşık Gülleri” tiyatro üyeleri, 5 kez sahneledikleri oyunlarını sahnelemeye devam edeceklerinin altını çizerek, kendileri gibi kadınların eğitimine de önem verdiklerini, bunu bir seferberlik olarak gördüklerini kaydediyorlar. “Kadın demek bir aile demek, ailede toplum demektir” diye konuşan grup üyeleri, kadın eğitildiği zaman değişim ve dönüşüm mümkün olacağının altını çiziyorlar.

sarmasik-guller-4

Sayıları 15-20 arasında değişen Grup Sarmaşık Gülleri; Şahinder Güven Ercan, Sabahat Yeşilyurt, Medine Yiğit, Senem Şahin, Menekşe Şahin, Fatma Kayadibi, Fatma Kalay, Perihan Duman, Münevver Karahan, Hafize Kurşun, Kıymet Gürzüoğlu, Fatoş Öztürk, Kıymet Dursun, Mediha Erarslan, Pakize Gündoğdu ve Selma Başel’den oluşuyor.

“BUGÜNE KADAR 5 KEZ SAHNE ALDIK”

Kurulduğu günden bugüne kadar 5 kez sahne alan grubun, ilk sahneledikleri oyun olan “ 8 Mart’tan Günümüze” adlı oyunun senaryosuna yazan grubun elemanlarından Şahinder Güven Ercan; ” Bu konuda bir drama eğitimimiz oldu. Genel olarak kadına yönelik şiddetten yola çıkarak bir farkındalık oluşturmak istedik.  Bu çalışmalar sonunda üç kez Şahkulu Sultan Vakfı’nda sahne aldık. Daha sonra CHP Ataşehir Kadın Kolları bizimle irtibat kurdu ve orada da bir kez sahne aldık. Son olarakda Ataşehir Belediyesinin bir etkinliğinde oyunumuzu sahneledik” dedi.

sarmasik-guller-2

 “KADIN DEMEK BİR AİLE DEMEK”

Şahinder Güven Ercan;  “Bu yola çıkarken tüm amacımız kendimizi eğitmekti. Öyle de oldu. Aynı zamanda bir takım toplumsal olaylar ile ilgili farkındalık oluşturmak hedeflerimizden bir tanesiydi. Bağımsız bir tiyatro grubu kurarak da yola devam ettik. Bugün de rozetlerimizi taktık. Şu ana kadar bir oyunumuz var ve bu oyunu beş kez sahneledik. Aynı oyunumuzu sahnelemeye devam edeceğiz, bunun yanı sıra yeni oyunlar da hazırlayacağız. Doğaçlama olarak oynadığımız oyunumuzda, geçmişten günümüze kadar kadınların yaşadığı sorunları, bu sorunların çıkış noktalarını ve bu sorunların önüne nasıl geçilebileceği konularını ele aldık. Kadınların eğitimine önem veriyoruz ve bunu bir seferberlik olarak görüyoruz. Kadın demek bir aile demek, ailede toplum demektir. Bir kadını eğittiğiniz zaman ancak değişim ve dönüşüm mümkün” şeklinde konuştu.

Sahnede kendi yaşamlarını oynadıklarını dile getiren Ercan, “Kadınların aleyhine alınan kararları da sahnede mizahi bir dille eleştiriyoruz” diye konuştu.

Önümüzdeki Nisan ayında Anadolu turnesine çıkacak olan Grup Sarmaşık Gülleri, “8 Mart’tan Günümüze” adlı oyunu Anadolu’nun birçok noktasında sahneleyecek.

“SİZ SARMAŞIK GÜLLERİSİNİZ, BİR GİDER BEŞ GELİRSİNİZ”

Grubun isminin hikâyesini anlatan grup üyesi Sebahat Yeşilyurt; “Grup Sarmaşık Gülleri ismi, bize Şahkulu Vakfı’nda inanç önderimiz olan Veli Dede tarafından veriliyor. ‘Siz sarmaşık güllerisiniz, bir gider beş gelirsiniz. Üretmek kadının işidir. Üretin büyüyün gelişin’ dedi ve hakkın rahmetine kavuştu. Bizler de aramızda büyüyerek birbirimizi sardık. İstanbul ilinde başladık ama yurdun her yanını sarmaşıklar gibi donatmayı düşünüyoruz. Her kadına dokunmak istiyoruz. Çünkü kadın üreten ve geliştirendir” şeklinde ifade etti. Her kadının bir şekilde şiddete maruz kaldığını söyleyen Yeşilyurt, otobüste de, caddede yürürken hatta evin içinde bile şiddete uğruyoruz. Hatta çocuklarımız bile pişirdiğimiz yemeği beğenmeyerek bize şiddet uyguluyor. Biz aslında oyun oynamıyoruz, biz seyirciye dokunmaya çalışıyoruz; bizi seyrederken kendilerini yaşıyorlar, biz aynayı tutuyoruz. Amacımız kadınların artık itiraz edebilir hale getirmelerini sağlamak” dedi.

“KENDİMİZİ TANIMAYI ÖĞRENDİK”

Münevver Karahan, bu gruba dâhil olmanın hayatında ne gibi değişiklikler yaptığını anlatarak şöyle konuştu: “Hocamızın sayesinde kendimizi tanımayı öğrendik. Bu gerçekten çok önemli… Neler yapabileceğimizi gördük, kendimizin farkına vardık. Ve iki tane erkek evladım var. Onları yetiştirirken yaptığım yanlışların farkına vardım. Bu oyunumuzu çok önemsiyorum. Bir kadın olarak kendimi daha fazla geliştirmeyi okumayı ve daha çok öğrenmeyi öğrendim. Yeni baştan başladım her şeye. Özgüvenim arttı, 50 yaşından sonra bazı şeyleri yapabileceğime inandım ve buna ailem ve çocuklarımı da inandırdım.”

sarmasik-guller-3

KAYNAK: İstanbulumGazetesi

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.