Hoşgeldiniz  

Çocuk Vakfı Başkanı Şirin: ‘Çocuklar Yeryüzünündür’ 

admin | 15 Ekim 2019 | Ataşehir, Genel, Manşet, Üst Manşet A- A+

Çocuk Vakfı Başkanı Yazar Mustafa Ruhi Şirin, Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileriyle bir araya gelerek,  Çocuk ve Medya konusunda bilgi alışverişinde bulundu.

Öğretim Görevlisi Tunca Bengin’in kolaylaştırıcılığında ilgili ve dikkatli bir gruba hitap eden Mustafa Ruhi Şirin, dünyada ve ülkemizde çocuk sorunu, çocuğa anne-baba-öğretmen ve medyanın yaklaşımındaki temel özelliklerin neler olması gerektiği, sözlü-yazılı-görsel iletişimin ana kuralları hususlarında açıklamalarda bulundu.  Bir buçuk saat süren konuşmayı dikkatle dinleyen öğrenciler, konferansın sonunda “çok yararlandıklarını” ifade ederek Şirin’e sorular yönelttiler.

Çocuk Vakfı Başkanı Şirin  çocuk, medya, iletişim kavramlarının çerçevesini çizerek başladığı konuşmasında şöyle dedi: “Çocuk, çocuk hakları ve medya kavramlarının evreni çok geniş. Dünya nüfusunun üçte ikisi çocuk. Her uygarlık dairesinde yaşanan çocukluk, dün olduğu gibi bugün de farklı. Ancak ben çocukların yeryüzünün olduğunu kabul eden biriyim. Çocuk haklarının gündeme gelmesi, yalnızca çocukla sınırlı olmayan, aynı zamanda dünyanın geleceğiyle ilgili kaygıya dayanıyor. BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin geniş katılımla kabulü de, bu iki kaygının belgesi olarak kabul edilebilir. ”

Şirin daha sonra medya kavramı ve durumu üzerinde durarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Çocuk hakları ve medya konusunun da ucu bucağı yok. Medya ve çocuğun gelişim hakkı gibi çocuğun medyada nasıl yer aldığı da çocuk hakları kültürüyle birebir ilişkili. Çocuk ve medya ilişkisi ülkelerle de sınırlı değil. Yaşadığımız dünyada medya, aynı zamanda küresel bir insanlık sorunudur artık.

İletişim pedagoglarının ilgilendiği üç önemli soru, çocuk ve medya sarmalını anlamaya yönelmek için önemli: İletişim araçlarına bu derece güven duymak doğru mudur? Bu araçları kullanırken çocukların yeterli bilgileri var mıdır? İletişim araçları çocuğun sosyalleşmesi ve entelektüel gelişimine katkıda bulunacak kadar ehil ve olgunlaşmış mıdır? Ne yazık ki bu üç sorunun ortak kabulleri içeren cevabı henüz bulunamamıştır ve bulunması ihtimali de yoktur.”

Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileriyle “Çocuk ve Medya” konusundaki görüşlerini paylaşan Çocuk Vakfı Başkanı, Yazar Mustafa Ruhi Şirin konuşmasının devamında “tek başına hiçbir iletişim aracı çocuğu yetiştirmeye ne ehildir, ne de sosyalleşmeyi gerçekleştirecek kadar olgunlaşmıştır. Bu nedenle hiçbir iletişim aracı çocuğun sosyalleşmesi ve entelektüel düzeyinden sorumlu tutulamaz. Görsel iletişim araçlarının çocukların ve gençlerin psikososyal gelişimlerini özendirici değil, engelleyici yönleri olduğu yönündeki görüşü de gözden uzak tutmamak gerekir.”

Şirin, daha sonra, Çocuk Hakları Sözleşmesi ve Medya, çocukların yaş gruplarındaki özellikleri, kitle iletişim araçlarına ve yazılı kaynaklara erişim, ülkemizdeki eğitimin durumu ve çocuğun konumu, medya okuryazarlığının özellikleri gibi konulardaki görüşlerini öğrencilerle paylaştı. Bir saat süren konferansın ardından öğrencilerin sorularını yanıtlayan Mustafa Ruhi Şirin’e, etkinliğin kolaylaştırıcısı Öğretim Görevlisi Tunca Bengin “teşekkür etti.”

Öğrenciler ve Şirin etkinliğin sonunda BRT Yayın Grubu Genel Yönetmeni Alâettin Bahçekapılı’nın objektifine “mutluluk” pozu verdi.

Haber Foto: Alâettin Bahçekapılı

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.