Hoşgeldiniz  

Boston Maratonu’nda patlamalar oldu

admin | 16 Nisan 2013 | Dünya, Genel, Gündem, Manşet A- A+

boston-maratonunda-patlamalar-olduABD’de üç kişinin ölümü, 100’den fazla insanın yaralanmasına yol açan Boston Maratonu saldırısıyla ilgili soruşturma başlatıldı.

Federal Soruşturma Bürosu FBI, “bir terör soruşturması olması muhtemel” incelemelerin koordinasyonunu üzerine aldı.

Boston polisi, güvenlik yetkililerinin aralıksız çalıştığını ve tüm izinlerin kaldırıldığını kaydetti.

Maratonun bitiş çizgisi yakınında meydana gelen iki ayrı patlamada yaralananların en az 17’sinin durumumun ağır olduğu belirtildi.

Başkan Barack Obama televizyondan yaptığı konuşmada, saldırıyı düzenleyenlerden hesap sorulacağını bildirdi.

“Bunu kimin yaptığını bulacağız; bunun niçin yapıldığını ortaya çıkaracağız” diyen Obama, olayın sorumlusu olan birey veya grupların, “adaletin tüm ağırlığını üzerlerinde hissedeceklerini” söyledi.

Başkan Obama’nın, konuşmasında “terörizm” sözcüğünü kulllanmamasına rağmen, daha sonra açıklama yapan Beyaz Saray sözcüsü, “Burada görüldüğüne benzer, birden çok patlayıcının söz konusu olduğu her türlü olay, açık bir şekilde terör eylemidir ve olaya bir terör eylemi olarak yaklaşılacaktır.” dedi.

İlk patlama yerel saatle 14:50 dolayında, maratonu kazanan koşucuların bitiş çizgisine ulaşmasından iki saat kadar sonra Boylston Caddesi’nin kuzey kısmında meydana geldi.

Patlama anında kargaşa ve panik yaşandı, polis ve maratonu izleyenler patlama noktasındaki kişilere yardıma koşarken bazı koşucuların yere düştüğü görüldü.

İlk patlamadan birkaç saniye sonra, bitiş çizgisinden daha uzaktaki bir noktada ikinci patlama meydana geldi.
Televizyon yayınlarında, olay yerinde ilk müdahaleleri yapılan kan içindeki maratoncular ve izleyiciler görülüyordu. Yardıma koşanlar geçici bariyerleri yıkarak yaralılara ulaşmaya çalıştı.

Boston Emniyet Müdürü Edward Davis düzenlediği ilk basın toplantısında maraton sırasında bir saldırı düzenleneceğine dair herhangi bir ihbar almadıklarını belirtti; halka, evde oturup büyük gruplar halinde dolaşmama çağrısında bulundu. Davis, ikinci basın toplantısında da ölü sayısının üçe çıktığını ve henüz herhangi bir kişinin gözaltına alınmadığını bildirdi.

Massachusetts Valisi Deval Patrick de, aynı basın toplantısında, bazıları ağır olmak üzere 100’ü aşkın yaralı olduğunu doğruladı. Vali Patrick, “Boston’da bugün hayatın her zamanki gibi devam edeceğini”, ama güvenlik önlemlerinin artırılacağını kaydetti.

Boston Maratonu saldırısında ölenlerin kimlikleri henüz açıklanmadıysa da, AP ajansı, ölenler arasında, annesi ve kız kardeşiyle birlikte, babasının koşuyu bitirmesini beklemekte olan 8 yaşında bir çocuğun bulunduğunu belirtiyor.

Bölgede kapsamlı bir güvenlik operasyonu yürütülürken Federal Havacılık Dairesi alçaktan uçan uçakların patlama alanına 5,6 km’den fazla yaklaşmasını yasakladı. Başkent Washington ile New York’da da önemli noktalarda güvenlik sıkılaştırıldı.

Yetkililer, henüz hiçbir grup ya da bireyin, saldırının sorumluluğunu üstlenmediğini kaydetti.

Maraton alanındaki patlamalardan kısa bir süre sonra, birkaç kilometre uzaklıktaki John F Kennedy kütüphanesinde bir yangın çıktı. Bu yangının patlamalarla ilişkili olup olmadığı henüz anlaşılamadı.

BBC Türkçe

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.