Hoşgeldiniz  

Ayla Ay Kadraj ile Burgazada Artmosfer’de

admin | 20 Şubat 2020 | Genel, Gündem, İstanbul, Kültür & Sanat, Manşet A- A+

Sanatçı Ayla Ay’ın foto art enstalasyon çalışması KADRAJ, 19 Şubat – 29 Şubat tarihleri arasında, Burgazada’nın ilk ve tek kültür sanat ve etkinlik mekanı olan Artmosfer’de gerçekleşiyor olacak.

Aldığın Nefesin Hakkını Ver! mesajı ile sanatseverleri bir araya getiren Artmosfer’de gerçekleşecek KADRAJ sergisi, 10 gün boyunca saat 10:00 – 18:00 arasında gezilebilecek. Sanatçı, 16. İstanbul Bienali paralel etkinlikleri çerçevesinde Sessiz Çığlık projesini yine Burgazada’da sergilemişti.

Ayla Ay

2001 yılında, birincilikle girdiği Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nden mezun oldu. Farklı ajanslarda sanat yönetmeni olarak da görev yapan sanatçı, Trianel ve çeşitli karma sergilere katıldı. Sanat festivallerinde, katılımcı ve organizasyon sorumlusu olarak yer aldı. Sanatçı, 16. İstanbul Bienali paralel etkinlikleri çerçevesinde gerçekleştirdiği Sessiz Çığlık projesinin, ikinci ve üçüncü aşamaları üzerinde çalışmaya devam ederken, farklı tekniklerde dört ayrı kişisel sergi projesi için de üretmeye devam ediyor.

Artmosfer

İstanbul Prens Adaları’nın sakinliği, gizemli atmosferi ve tarihi geçmişi ile Kültür-Sanat adası seçilen Burgazada, beklenen kültür-sanat-etkinlik mekânına kavuştu. Artmosfer adını; şehrin karmaşasına kafa tutan adanın olağanüstü havası ve geçmişin kültürel mirası ile gelen gizemli duruşundan alıyor. Mekan, ada atmosferini sanatla solumaya vurgu yapıyor.

Burgazada’da faaliyet gösteren iletişim ajansı ETİ Danışmanlık tarafından kurulan Artmosfer’de, düzenli olarak sergi, workshop, konser, söyleşi, tiyatro başta olmak üzere bir çok alanda etkinlik gerçekleştiriliyor.

KADRAJ –  AYLA AY (FOTO ART / Enstalasyon)

Bazen tam olarak görmek istediğimiz veya görmemiz gereken bir olguyu, bazen de aslında orada asla bulunmaması gereken, bulunduğu yerin doğasına tamamen aykırı nitelikte bir objeyi, kavramsal düzlemde ait olduğu yere oturtuyoruz.

Baktığımız her karede, sanatçının bir önceki “sessiz çığlık” yerleştirmesindeki göndermeler paralelinde izler bulabiliyoruz. Bu izleri takip ederseniz, içselleştirilmiş bir öze dönüş yaşamanızın mümkün olabileceğinin ip uçları ile karşılaşabilirsiniz.

Sanatçı;“Geçen yıl adada doğa yürüyüşü esnasında, yol kenarına bırakılmış dallar arasında safran sarı ile oksit sarı arası mükemmel tonlarda bir bitki kökünü fark ettim. Yürümeye devam ederken bir yandan el yordamıyla bu kökü kare bir forma dönüştürdüm. Sonrasında, bir yanı çam ağaçları diğer tarafı denizle çevrili uzayıp giden yolu istemsizce kadrajladığımı fark ettim. Doğa neyi işaret ediyordu? Bu soruyu çözdüğümde, bir yıldır üzerinde çalıştığım bu projenin nedenleri de sonuçları ile birlikte ortaya çıkmış oldu” diyor. Yaşam, başlangıç ve bitişin olmadığı bir süreklilik yasası… Bir kez daha evrenin kaidesine işaret eden, doğanın kanununu gösteren bir Fibonaccidizisi…Sessiz Çığlık sürerken araya, doğadaki işaret edilmesi gereken noktaları kadrajlayan bir sergi alarak ve bunu gündemdeki sosyal medya diline gönderme yapan bir imaj çalışmasına göre (karelenmiş foto/video art olarak) gerçekleştirmek kaçınılmazdı. Kadraj; sadece sanatçı olarak değil hepimizin, yaşamaya devam ettiğimiz sürece aldığımız nefesin hakkını vermemizin gerekliliğinin altını çiziyor.

Bedensel var oluşun,  süreklilik gösteren biçimde ortaya konma çabasının karşısında anlamlı bir duruş… Doğayı ve ona ait olanı göstermek.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.