Hoşgeldiniz  

ATAŞEHİR’DE YARAN OCAĞI YANDI!

admin | 08 Şubat 2016 | Ataşehir, Çankırı, Genel, Gündem, Kültür & Sanat, Manşet, Türkiye A- A+

atasehir_cankiri_yaren_gecesi (1)Çankırı kültürünün en önemli unsuru olan Yaran Ocağı, Ataşehir Çankırılılar Derneği’nce düzenlenen Yaran Gecesi ile İstanbul’daki Çankırılılar ve Ataşehirlilere yakıldı.

Ülkemizin kültür zenginliklerinden Çankırı’nın yerel kültürü Yaran Ocağı Çankırı ve Çankırılıların yaşadığı ülkemizin diğer bölgeleri ile birlikte Ataşehir’de düzenlenen Yaran Gecesi ile Yaran Ocağı yakıldı.

atasehir_cankiri_yaren_gecesi (113)

ATAŞEHİR’DE YARAN OCAĞI YANDI

Ataşehir Belediyesi Nikah Salonu’nda düzenlene “Yaran Gecesi”ne CHP Ataşehir İlçe Başkanı Hakkı Altınkaynak, Ataşehir Belediye Başkan yardımcıları Hüseyin Hışman, Abdullah Der ve Namık Sürmen ile birlikte Ataşehir Belediye Meclis Başkanvekili Sadi Özata, Ataşehir Belediye Meclis Üyesi Tarkan Akan Buztaş, Bayrampaşa Belediye Meclisi Üyesi İsmail Suaydın, Çankırı Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Vakfı Başkanı Sami Soydal, CHP Ataşehir ilçe yöneticilerinin de aralarında olduğu siyasi parti temsilcileri, İstanbul’daki Çankırı birlik, dernek ve STK başkanları ile yöneticileri, mahalle muhtarları, dernek ve STK başkan ve yöneticileri, davetliler ve İstanbul’da yaşayan Çankırılılar ile Ataşehirliler katıldı.

atasehir_cankiri_yaren_gecesi (134)

ATAŞEHİR’DE YARAN OCAĞI YANDI

Ataşehir’in ve Ataşehir’deki Çankırılıların önde gelen isimleri ile Ataşehir Çankırılılar Derneği yöneticilerinin tanıtıldığı ve Tuz Lambası hediye edildiği geceye ülkemizin kültürel zenginlikleri arasında yer alan ve Çankırı’nın Ahi-evren Kültürü olan “Yaran Ocağı” etkinliklerinin sergilendiği “YARAN GECESİ” gösterilerine geçildi.

Gösteriler, yöre türküleri ile birlikte 90 ve 70 yaşındaki iki eski Yaran Başağasının oyunu ile başladı. Orta oyunu tadında “Yaran Gecesi”ne has gösteriler ile devam eden gecede yine Yaran Gecesi’ne has türküler eşliğinde kaşıkla oynanan yöre oyunları izleyicilerden yoğun ilgi gördü.

Başkan Ertuğrul Baysal’ın dernek çalışmaları hakkında verdiği bilgi ve kendilerine verdiği destek için Başkan Battal İlgezdi ve mesai arkadaşları Ataşehir Belediyesi ailesine teşekkürü sonrası sahneye alınan misafirlere hediyeler verildi.

atasehir_cankiri_yaren_gecesi (108)

ATAŞEHİR’DE YARAN OCAĞI YANDI, CHP ATAŞEHİR, HAKKI ALTINKAYNAK

SİZİ TANIDIK, EKSİKLİK BİZDEN

Birliğe, bağlılığa vurgu yapan, kadınlara verilen değere dikkat çeken CHP Ataşehir İlçe Başkanı Hakkı Altınkaynak gecede yaptığı konuşmada, Yaran gibi kültürel mirasların yüz yıllardan bu güne gelen değerler olduğunu kaydederek; “Çankırılıların misafirperliği, dayanışmaları, kendi değerlerine gösterdikleri bu kadirşinaslık son derece onur verici. Biz Ataşehir’de belediye başkanlığı ve Cumhuriyet Halk Partisi olarak sizlerle dostluğumuzu geliştirdik. Sizi tanıdıktan sonra bu eksikliğin bizden kaynaklandığını biliyoruz” dedi.

atasehir_cankiri_yaren_gecesi (105)

ATAŞEHİR’DE YARAN OCAĞI YANDI, ATAŞEHİR BELEDİYESİ, ABDULLAH DER

DER, “KÜLTÜRLERİNİ YAŞATAN ÇANKIRILILARA TEŞEKKÜR”

Ataşehir’in 7 yıllık belediyeliğimiz süresinde kendi kültürlerini yaşatan Çankırılılara teşekkür eden Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Der, Ataşehir Çankırılılar Derneği Başkanı Ertuğrul Baysal ve yönetimine de teşekkür ederek; “Kültürlerini Ataşehir’de yaşatıyor. Bizlere düşen; Ataşehir’deki Çankırılılar, buradaki toplum adına ne varsa Belediye Başkanımız Sayın Battal İlgezdi ve bizler elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz” dedikten sonra derke yöneticilerine başarılar diledi.

atasehir_cankiri_yaren_gecesi (37)

Genel uygulama gereği gece 24:00’da Misafir Ağalar’ın uğurlanması ile 24 yaran ağası, yaran çavuşu ve başağaların kendi aralarında devam eden Yaran Gecesi iki Başağanın oyunu ile sona erdi.

Çankırı geleneklerinde yer alan Korgun, Çukurören Köyü Delikanlı Başı Mustafa Öz himayesindeki Mustafa Yurttaş’ın sunduğu Ayhan Çalış’ın Başa Aağlığındaki Yaran Ekibi tarafından yapılan Yaran gösteriler, Yaran Ocağı tarafından yapılan gece etkinliğinden bir bölüm.

Çankırı Ahilik geleneklerine göre akşam namazından sonra başlayan, sabah namazıyla sona eren yaran toplantıları kapsamında, maniler okunuyor, çeşitli oyunlar oynanıyor.

24 yaren ve 1 çavuştan oluşan Yaran Ocağı’nda, esnaf arasında yaran kültürünün otokontrol sağlıyor.

atasehir_cankiri_yaren_gecesi (138)

YAREN 24 OĞUZ BOYUNU TEMSİL EDER

Ahilik geleneğinin önemli parçası olan “Yaran kültürü” Oğuz Türklerinden bugüne kadar gelen bir kültür mirası. “Yaranı oluşturan 24 yaren 24 Oğuz boyunu temsil eder. Bu yüzden 24 yaren bulunur. Günümüzde de yaşatılmaya çalışılan geçmişte esnaflardan oluşan Yaran Kültürü günümüzde ise birbirlerine bağlı, saygılı insanların bir araya gelerek sürdürdüğü kültür mirası.

atasehir_cankiri_yaren_gecesi (60)

atasehir_cankiri_yaren_gecesi (145)atasehir_cankiri_yaren_gecesi (117)atasehir_cankiri_yaren_gecesi (102)atasehir_cankiri_yaren_gecesi (96)atasehir_cankiri_yaren_gecesi (91)atasehir_cankiri_yaren_gecesi (4)

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.