Hoşgeldiniz  

Ataşehir’de İstiklal Marşı’nın 94 Yılı Kutlandı

admin | 12 Mart 2015 | Ataşehir, Eğitim, Genel, İstanbul, Manşet A- A+

atasehir_istiklal_marsAtaşehir’de İstiklal Marşı’nın TBMM’de ‘Milli Marş’ olarak kabul edilişinin 94. yıl dönümü kutlaması ve Mehmet Akif Ersoy’u anma programı düzenlendi.

Recep Kenan/itvhaber.com

Kaymakam Zafer Karamehmetoğlu’nun da katıldığı İstiklal Marşı’nın kabul edilişinin 94. yıl dönümü töreni İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü adına Habire Yahşi Anadolu Lisesi tarafından Zübeyde Ahnım Hizmet içi Eğitim Merkezi’nde düzenlendi.atasehir_istiklal_mars_guzide_ciftci

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan törene, Ataşehir İlçe Kaymakam Zafer Karamehmetoğlu’nun yanı sıra Ataşehir Belediye Başkan Vekili İlhami Yılmaz, Garnizon Komutanı Kurmay Kd. Alb. Naci Gültekin, Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürü Ertuğrul Bilican, şube müdürleri, Habire Yahşi Lisesi Müdürü İsa Boylu ve Ataşehir’deki okul müdürleri, öğretmenler öğrenciler ve veliler katıldı.

“Bir Millet Sadece Topuyla Tüfeği İle Savunulmaz”

Yaptığı açılış konuşması ile İstiklal Marşının kabul edilişinin 94. yılının anlamını ve önemini dile getiren Habire Yahşi Lisesi Edebiyat Öğretmeni Güzide Çiftçi, “1. Dünya savaşı sonrasında Mehmet Akif’in tek dişi kalmış canavar olarak tanımladığı dünya devletleri, “Şark meselesi” olarak niteledikleri sorunu, Anadolu’yu ateşe vererek ve bir milleti yok sayarak çözmeye çalışıyordu. Yine Akif’in Çanakkale Şehitleri’nde “Hayasızca akın” olarak tanımladığı işgalin İngiliz Devlet Başkanı Lloyd George,  “Türkler tarih sahnesinden silinecek diye üzülecek değiliz” diyordu. Bir millet sadece topuyla tüfeği ile savunulmaz. Şairlerde bir ülkenin yürekli askerleridir. Bunun farkında olan Atatürk mücadeleye başlarken vatansever şair ve yazarları da yanına almıştır. Devrin en önemli kalemleri olan Yakup Kadri, Halide Edip, Hamdullah Suphi, Mehmet Akif fakir, soğuk ve çaresizlik içinde çare olmaya çalışan Ankara’ya koşmuş, yazı ve şiirleriyle halka ümit aşılamıştır. Sadece yazıp, çizmekle kalmamışlar yeri geldiğinde cami cami, kahvehane kahvehane dolaşarak halkı kurtuluşa ikna etmişlerdir.  İstiklal savaşında en çok şehidi Kastamonu’dan verdik. Kastamonu anne tarafından Mehmet Akif’in memleketidir” dedi.

atasehir_istiklal_mars_6

“Mehmet Akif’in Şiiri Şairine Yakıştı”

“Lider, sanatçılar ve halk aynı çatı altında buluşur ve yeni bir devletin ayak sesleri duyulur” sözleri ile devletin kuruluşunun tamamlandığını işaret eden Güzide Çiftçi, İstiklal Marşı’nın şiirinin yazılışını şöyle anlattı; “Bu devlete yeni bir marş gerekmektedir. 724 şairin girdiği yarışımayı kazanacak olan şaire para ödülü verilecektir. Bu şiir bir yarışma münasebetiyle oluşmuş bir şiir değildir. İlk önce Mehmet Akif’in ruhuna ve damarlarına yayılmıştır. Bu şiirin kökleri Yemen’e, Balkan bozgununa, Sarıkamış’a, Çanakkale’ye, hatta Orta Asya’ya uzanır. Akif, yazdığı her yazıda ve şiirde, verdiği her hutbede, gördüğü her manzarada bu şiiri yıllar içinde adeta dize dize oluşturmuştur. İstiklal Marşı güzeldir, ancak bu şiirden daha güzel bir şey vardır; şiirin şairine yakışması. Yarışma komitesi, ülkesini, geçmişini, geleceğini bilen tek adayın Mehmet Akif olmadığını biliyordu. Ama bütün bunları 10 kıtaya sadece Akif’in sığdırabileceğini de biliyordu.”

atasehir_istiklal_mars_6-

“Allah Bir Daha Bu Millete İstiklal Marşı Yazdırtmasın”atasehir_istiklal_mars_3

İstiklal Marşının Kabulünün 94. Yılının kutlandığı törende konuşan Ataşehir Kaymakamı Zafer Karamehmetoğlu; ”İstiklal Marşı’mızın 94. Yılını kutluyoruz. Allah bir daha bu millete İstiklal Marşı yazdırtmasın. Belki kıyamete kadar sürecek olan bu milletin kahramanlık destanı, bu milletin İstiklal marşı inşallah ebediyen okunacak ve bayrağımız inmeyecek, ezanlarımız susmayacaktır. Bu millet ilelebet bağımsız kalacak, fakat Akif ruhunu yaşatmak şartıyla… Akif anlayışını, Akif edebini ve adabını, Akif’in vatan ve millet sevgisi ile bu memleketi bizlere bırakan atalarımızın mirasına sahip çıkalım. Okuyalım, bilimde, kültürde, teknolojide her alanda kendimizi yetiştirelim” dedi.

Şiir, resim ve kom pozisyon dalanda yapılan yarışmalarda dereceye girenlerden 3’ncülere Ataşehir Belediye Başkan Vekili İlhami Yılmaz, 2’ci olan öğrencilere Garnizon Komutanı Kurmay Kd. Alb. Naci Gültekin ödüllerini verdi.

Fatma Yalçın’ın Ezbere Akif şiiri Ayakta Alkışlandı

Yarışmalarda birinci olan öğrencilerle en iyi ezbere Mehmet Akif şiiri okuyan TEB Ataşehir Anadolu Lisesi’nden Fatma Yalçın’a ödüllerini Kaymakam Karamehmetoğlu verdi.

Kaymakam Zafer Karamehmetoğlu isteği, üzerine ezbere Mehmet Akif şiiri okuyan Fatma Yalçın salon tarafından ayakta alkışlandı.

Törende, saniye Taşdemir, Ahmet Akdeniz ve D. Şamil Bayülgen tarafından hazırlan Mehmet Akif Ersoy Belgeselinin gösterimi yapıldı. Leyla Evcümen tarafından hazırlanan ve öğrenciler tarafından “Kurtuluşa Giden Yol” oratoryosunun adlı sahnelenmesi ile sona eren tören sonrası Pınar Gün Eren ve Reyhan Kabasakal’ın çalışmalarından oluşan resim sergisi gezildi.

atasehir_istiklal_mars_6-1

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.