Hoşgeldiniz  

Ataşehir’de ‘Atık Yağı Getir Hediyeyi Götür’ Kampanyası

admin | 11 Aralık 2012 | Ataşehir, Genel, Gündem, İstanbul, Manşet, Özel Haber A- A+

Ataşehir Belediyesi ve Kolza Biodizel işbirliğinde çevreye zararın önlenmesi için bitkisel yağ atıklarını getirene hediye vererek atık toplama kampanyası başlatıldı.

Ataşehir’de ‘Atık Yağı Getir Hediyeyi Götür’ Kampanyası

Recep Kenan/Ataşehirweb.com

Bitkisel yağ atıklarının kaynağında toplanması, çevre bilincinin yerleşmesi ve bu kapsamda özellikle kadınlara ulaşılması amacı ile Ataşehir Belediyesi ve Kolza Biodizel işbirliğinde, semt pazarlarında stant kurularak evde biriktirilen, evsel yağ atıklarının toplanıp, çevreye verilen zararın önlenmesi amacı ile bitkisel yağ atıklarını getirene hediye vererek atık toplamayı teşvik kampanyası başlatıldı.

Ataşehir Belediyesi ve Kolza işbirliğinde; semt pazarlarında uygulanması ve atık yağın kaynağı mutfakların, önemli unsuru kadınlara ulaşmanın yöntemi olarak belirlenen, semt pazarlarında stant kurarak, getirilen atık yağı hediye karşılığı toplama projesinin pilot uygulaması Ferhatpaşa semt pazarında başladı.

FOTOLAR İÇİN TIKLA

Ataşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nce çeşitli zamanlarda ilçe sınırlarındaki işyerlerinin (otel, lokanta, yemekhane, hastane) denetlendiği, kızartma yağlarının kontrolü yapılarak zamanında atık olarak ayrılmasının denetlendiği belirtilirken; mahalle muhtarlıkları ve Ataevlerinde bulundurulan atık yağ bidonları ile vatandaşa ulaşmayı kolaylaştırmak amaçlanıyor.

Atık yağların suya kanalizasyona atılması ile kanaların kesitlerini daraltmak ile başlayan ve ulaştığı yerlerde önemli ölçüde çevre kirliliğine yol açtığına dikkat çeken Ataşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Ayten Kartal; “Bir litre atık yağ, bir milyon litre suyu kirletiyor. Bunu dikkate aldığımızda davranış alışkanlıklarımızı değiştirmemiz gerekiyor. Bunun için de hanımlardan başlamak lazım. Hanımlarada en çok pazarlarda ulaşırız. Semt pazarlarında stant kurak, kadınlara atık yağların zararlarını anlatıp, çevre bilinci oluşturmayı amaçlıyoruz. Daha önce bu konuda okullarda da benzer kampanyalar yapıldı. Özellikle bitkisel atık yağlarla igili bilgi, direk olarak hanımlara anlatılıp paylaşılması gerekiyor. O yüzden Ataşehir Belediyesi Ferhatpaşa’dan başlayarak; her salı semt pazarında stant kurup, topladıkları atık yağlarını getiren hanımlara, beylere çeşitli hediyeler verecek. Amacımız insanlarda atık yağ konusunda alışkanlıkları değiştirip çevre bilinci oluşmasına katkıda bulunmak.”diye düşüncelerini ifade etti.

Pilot pazar olarak seçilen Ferhatpaşa semt pazarında uygulama başarılı olursa diğer semt pazarlarına da stant yerleri ayarlayacaklarını belirten, Ataşehir Zabıta Müdürü Battal Sarıkaya;”Zabıta birimimiz, Çevre Koruma ve Kontrol birimi ve Kolza Biodizel Aş. işbirliği ile kampanyanın başarısı için çalışacağız. Bu sadece özendirici bir tavır. Detaylarını insanlar kullandıkça ve yaşadıkça görecekler. Daha sağlıklı bir çevre için bu işbirliğine biz de katkımızı sürdüreceğiz.”diye konuştu.

Kampanyanın üçüncü ve önemli ayağı Kolza Biodizel’in Genel Müdürü Göktan Gürcü;” Kolza Bitkisel Atık Geri Kazanım firması geçmişte olduğu gibi bu faaliyette de Ataşehir Belediyesi ile birliktedir. Bu faaliyette amaçlanan, farklı noktalardaki atıkların kaynağındaki insanlara ulaşmak. Biz çok iyi biliyoruz ki evsel atık yağlar hanımların ellerinde. Biz Atık yağların dökülmesini engelleyeceksek buna evlerden ve ev kadınlarından başlamalıyız diye düşündük. Semt pazarlarının girişlerinde bu çalışmaların faydalı olacağını ve isabetli bir karar olduğunu düşünüyoruz. Henüz yeni başladık. Bu bir davranış şekli haline gelecek Türkiye’de. Bunun için zaman lazım, Çaba lazım. Ataşehir Belediyesi bizimle beraber bu çabayı gösterdiği için kendilerine teşekkür ediyoruz. Ev hanımlarını da atık yağları biriktirip belediye kanalı ile toplama merkezlerine ulaşmasını sağlamaya davet ediyoruz.”dedi.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.