Hoşgeldiniz  

Ataşehir Belediyesi Bhuthan Krallığı’nı Konuk Etti

admin | 14 Mart 2013 | Ataşehir, Genel, Gündem, İstanbul, Manşet, Özel Haber A- A+

 

bhtan krallığı_0Bhuthan Krallığı’ndan Acil yardım’dan sorumlu Bakan ve 2 Vali ile acil yardım görevlisi, Ataşehir Belediyesi’ni ziyaret ederek, AKUT’la yaptığı çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Recep Kenan/itvhaber.com

Ataşehir Belediyesi’nin deprem öncesi ve sonrası alınacak önlemlere ilişkin AKUT’la yaptığı çalışmalar hakkında bilgi almak için, Bhuthan Krallığı’nın bakanı ile 2 vali ve acil yardım görevlisinden oluşan heyet ile birlikte AKUT yöneticileri, Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’yi makamında ziyaret etti.

Belediyede makamında konuklarını ağırlayan Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi ve belediye yetkilileri ile Bhuthan Krallığı Bakanı’nın da olduğu konuklar bir süre sohbet ettiler.

Ataşehir’ görünen kısmının %30 olduğu ve Amerika’nın bir şehri gibi görülebileceğini ifade eden Başkan İlgezdi Ataşehir’in görmedikleri %70’inin varoşlardan oluştuğunu belirtti.

Bhuthan Krallığı Bakanı, valiler acil yardım görevlisi, AKUT Yöneticileri ve Başkan Battal İlgezdi ile Ataşehir Belediyesi yetkilileri toplantıda basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Bhuthan Krallığı’ından konukların basın mensuplarının sorularına cevaplar ve yaptığı açıklamalarıyla Buhtan Kırallığı;
İkili parlamento sistemi ile Başbakan tarafından yönetildiği ve 32 yaşındaki Bhutan Kralı Jigme Khesar Namgyel Wangchuk’un tüm haklarından kendi isteği ile feragat etti. Sadece sembolik bir krallık makama dönüşen, monarşi ile yönetilen Bhutan Krallığı’nın ruhani lideri 32 yaşındaki Bhutan Kralı Jigme Khesar Namgyel Wangchuk bir yıl önce 21 yaşında halktan biri ile evlendi.

Bhuthan Krallığı, dünyanın en mutlu insanlarının yaşadığı “Mutluluklar ülkesi” olarak anılıyor. Ülke topraklarının %78’si ormanlarla kaplı, Bhuthan Krallığı’nda orman alanı oranın %65’ın altına düşemeyeceği anayasasında yer alıyor.

Ülkede 10 yıllık zorunlu eğitimi tamamlama oranı %90 ve ikinci dil bilen oranı %80.
Ülkelerinde en yüksek binanın 6 katlı olduğunu ifade eden Bhutan Krallığı’ndan konuklar; yapıların geleneksel mimari özellikleri ile kerpiçten yapıldığını belirtti. Yeni yapılar ülkede uygulanan deprem yönetmenliğine göre yapılıyor.

Ülkede ekonomi devlet ağırlıklı ve tarım ile madencilik ön planda. Konuk Bakan özellikle madencilik konusunda özel teşebbüsü teşvik ettiklerini bu anlamda Türkiye’den girişimcileri de beklediklerini ifade etti.
Maden işletmeciliği yapılırken ormanlara zarar verilmemesine özel önem gösterildiği belirtiliyor.

Hiçbir ülkenin konsolosluğunun olmadığı söylenen Krallıkta Mutluluk ülkesi olarak kalmak için birçok konuda çok sıkı kontrol ve sınırlama var.

1999 ilk kez TV ile tanışan ve 2 Ulusal TV kanalı olan Bhutan Krallığı’nda kablo TV teknolojisi ile bütün dünya TV kanalları takip ediliyor.

İlk genel seçimler 2008 yılında yapılarak tam anlamı ile demokrasiye geçildi. 2 siyasi parti ve iki kademeli parlamento sistemine sahipler.

Ülkede yaş ortalaması 72. Ancak 115 yaşına kadar yaşayanların kaydedildiği ifade edildi.

Ataşehir Belediyesi’nin Bhutan Krallığı konukları ziyaret sonrasında Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’ye ipekten el yapımı barışçı ejderha figürü ile ülkelerine ait çay hediye ettiler.

Bhutan Krallığı, Güney Asya’da yer alan Çin ve Hindistan’a komşu olan bir ülkedir. Himalayalar’ın doğu ucunda bulunan 47.000 kilometrekarelik ülkenin nüfusu bir milyonun altındadır. Kendi dilleri olan Druk Yul dilinde “Barışcıl Ejderhanın Ülkesi” anlamına gelen Bhuthan Krallığı’nın başkenti Thimphu’dur.

Ülkenin toplam yüz ölçümü 47,000 km² olup, 1,075 km’lik bir kara sınırına sahiptir. Ülkenin sınırlarından 470 km’si Çin ile, 605 km’si ise Hindistan’ladır.

 

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.