Hoşgeldiniz  

18 Mart Şehitlerini Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 98. Yıl Dönümü

admin | 18 Mart 2013 | Genel, Gündem, Manşet A- A+

18-mart-canakkale-zaferiTürkiye tarihinin son dönem en önemli savaşlarından ve kurtuluş mücadelesinin başlangıcı olarak görülen; 3 Kasım 1914 ve 18 Mart 1915 tarihleri arasında, Çanakkale Boğazı’nda cereyan eden bir seri deniz savaşlarıyla, Gelibolu Yarımadası’nda 25 Nisan 1915 – 8/9 Ocak 1916 tarihleri arasında yapılan kara savaşları, Türk tarihinin en önemli dönüşümü oluşturan ve dünya tarihinde de iz bırakan zaferdir.

Çanakkale Zaferini, büyük Türk Ulusuna, Atatürk gibi dahi bir lider hediye etmiştir. Türk bağımsızlık savaşının temelleri, Çanakkale’nin sularında, Conkbayırı’nda ve Anafartalar’da atılmış, bu zaferler Türk Kurtuluş Savaşına maya çalmıştır.

Çanakkale’de 18 Mart zaferi kazanılmasaydı, düşman donanması, daha 1915’in Mart ayında İstanbul’a girerek Osmanlı İmparatorluğu’nu çökertebilecekti.

Çanakkale Boğazı’nı denizden aşıp İstanbul’a giremeyen İtilaf Devletleri, 25 Nisan 1915’ten başlayarak 8-9 Ocak 1916’ya kadar süren Çanakkale kara savaşlarında Mustafa Kemal tarafından durdurulamasaydı, Birinci Dünya Savaşında Çarlık Rusya’sı en kısa yoldan müttefiklerinin yardımlarına kavuşacağı için yıkılmayacak, muhtemelen Ekim 1917 Bolşevik İhtilali de olmayabilecekti.

Çok sayıda şehit verdiğimiz Çanakkale Savaşı’nda kazanılan zaferin faturası Türk Milleti tarafından çok sayıda şehit kanı ile ödenmiştir.

18 Mart Çanakkale zaferini kutluyor şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz. Varlığımızı borçlu olduğumuz şehit atalarımızın ruhları şad olsun.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.