Hoşgeldiniz  

12 Dev Adam Avrupa Şampiyonası’na gidiyor

admin | 12 Eylül 2012 | Genel, Gündem, Manşet, Spor A- A+

12 Dev Adam, EuroBasket 2013 Elemeleri’ndeki sekizinci ve son maçında Çek Cumhuriyeti’ni 81-58’lik skorla mağlup ederek grubunu 2. sırada tamamladı ve Avrupa Şampiyonası biletini kaptı. Maça damgasını vuran oyuncu ise gösterdiği istekli performans ile tribünlerin ayakta alkışladığı Doğuş Balbay oldu.

Fenerbahçe Ülker Sports Arena’da oynanan karşılaşmada milli takımın, rakibini 19 sayı veya daha fazla farkla mağlup ederek en iyi 3.’lere kalmadan Eurobasket 2013 biletini alması gerekiyordu.

12 Dev Adam, ilk maçta 82-64 yenildiği Çek Cumhuriyeti’ni 23 sayı farkla 81-58 mağlup ederek grubu 2. sırada tamamladı ve ‘En iyi 3.’ler’ sıralamasına girmeden Avrupa Basketbol Şampiyonası’na katılmaya hak kazandı.

Basketbol Şampiyonasıi 4-22 Eylül tarihleri arasında Slovenya’da düzenlenecek.

SEMİH VE KEREM’DEN 41 SAYI

Karşılaşmanın en skorer oyuncusu 21 sayı kaydeden Semih Erden oldu. Onu 20 sayı atan Kerem Gönlüm takip etti. Çek takımının en skorerleri ise 15 sayı atan Saroransky ile 13 sayı kaydeden Welsch oldu.

TRİBÜNLER BOŞ KALDI

Ülker Sports Arena’da oynanan karşılaşmada 10 bine yakın basketbolsever “12 Dev Adam”a önemli mücadelede destek verdi. Salonun alt tribünlerde yer yer boşluklar gözlenirken, üst tribünlerde ise büyük boşluklar oluştu.

BAKAN KILIÇ DA TRİBÜNDEN TAKİP ETTİ

Fenerbahçe Ülker Spors Arena’daki karşılaşmayı Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Milletvekilleri Osman Aşkın Bak ve Mehmet Domaç, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel, Türkiye Basketbol Federasyonları As Başkanları Metin Şahin ve İmran Işıldar, TBF Yönetim Kurulu Üyeleri, Türkiye Basketbol Federasyonu Genel Sekreteri Ali Özsoy, iş adamı Remzi Gür ve birçok parlamenter ile eski milli basketbolcular ve antrenörler de takip etti. Karşılaşma sonrası sahada oynanan muhteşem oyunu ve alınan 23 sayılık farklı galibiyeti Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ayakta alkışladı.

ÜLKER SPORTS ARENA’DA İLK HEYECAN

Geçtiğimiz sezonun ortasında açılan ve Fenerbahçe Ülker’in Beko Basketbol Ligi ile THY Avrupa Ligi maçlarına ev sahipliği yapan Ülker Sports Arena, Türkiye-Çek Cumhuriyeti karşılaşmasıyla ilk kez bir milli mücadeleye ev sahipliği yaptı. Milliler, grupta daha önce Belarus ve Portekiz ile Ankara’da, İtalya ile Kayseri’de karşılaşmıştı.

Bu arada, karşılaşmayı geçmiş yıllarda milli takıma hizmet vermiş eski basketbolcular da izledi A Milli Takım’da daha önceki maçlarda görev yapan Barış Hersek, Şafak Edge ve Birkan Batuk, bugünkü mücadelede kadroda yer almadı.

TANJEVIC YERİNDE DURAMADI

A Milli Takımın başında son karşılaşmasına çıkan Bogdan Tanjevic, 2013 Avrupa Şampiyonası Elemeleri’nin son maçında yerinde duramadı. Milli takımın başında elemeler boyunca görev yapan tecrübeli çalıştırıcı, verdiği taktikleri yerine getirmeleri için sık sık oyuncuları uyardı. Karadağlı çalıştırıcı, zaman zaman kenar yönetimine de uyarılarda bulundu. Bogdan Tanjevic, maç sonrası farklı galibiyetten dolayı oyuncuları tek tek kutladı.

DOĞUŞ COŞTURDU

Maçta 26. dakikada topu çalan ve uzun rakibine rağmen smaç basket yapan Doğuş Balbay, taraftarları coşturdu. Doğuş, bu güzel hareketinin ardından yerini Ender Arslan’a bırakırken, salonda bulunan basketbolseverler kendisini ayakta alkışladı. Genç oyuncu, sert savunmasıyla rakiplerini yıldırırken, pota altında gerçekleştirdiği blokla da başarılı oyununu sürdürdü. Taraftarlar, başarılı oyuncu lehinde tezahürat yaptı.

OYNAYAN HERKES KATKI VERDİ

Çek Cumhuriyeti maçında forma giyen bütün oyuncular skora katkı sağladı. İlk beşte başlayan oyuncular 38 sayı üretirken, kenardan gelen oyuncular 43 sayı buldu. A Milli Takım, 59 serbest atışın 29’unu sayıya çevirerek yüzde 49,2’lik bir oran yakalarken, 2 sayılık atışlarda yüzde 55,6’lık (25/45) isabet sağladı. Boyalı alanda başarılı olan milliler, 14 adet üç sayılık atışın 4’ünü sayıya çevirerek yüzde 28,6 oran elde etti.

SON 3 DAKİKA STRESİ

Son maçlarda son dakika sendromu yaşayan “12 Dev Adam”ın bu zafiyeti Çek Cumhuriyeti karşısında da kendini gösterdi. 32. dakika içinde 29 sayı fark (71-42) yakalayan ve 35. dakikayı da 75-49 önde geçen milliler, İtalya maçında olduğu gibi son dakikalarda konsantrasyon kaybı yaşadı. Mücadelenin son dakikasına, 21 sayı farkla (76-55) giren A Milli Takım, bu bölümü taraftar desteğiyle geçti. Çek Cumhuriyeti’nin kaçırdığı basketler sonrası Ender ve Kerem Gönlüm’ün faulden bulduğu sayılarla farkı tekrar açan Türkiye, kendisine gereken farkı korudu ve karşılaşmayı 81-58 kazandı.

MAÇTAN DAKİKALAR

1. PERİYOT: Tomas Satoransky ile Sinan Güler’in karşılıklı sayılarıyla başlayan mücadelenin ilk 1.5 dakikası 2-2 eşitlikle geçildi. Alan savunması yapan Ay Yıldızlılarımız karşısında Çek Cumhuriyeti, Jiri Welsch’in sayılarıyla durumu 4-7’ye getirdi. İki takımında kontrollü bir oyun sergilediği dakikalarda pota altını etkili kullanan Millilerimiz, Kerem Gönlüm’ün serbest atışlarıyla skoru 14-13 yaptı. Son bölümlerde tempoyu ayarlayan A Milli Takımımız, Semih Erden’in pota altındaki etkinliğiyle ilk periyotu 25-17 önde tamamladı.

2. PERİYOT: İkinci periyota iyi başlayan Ay Yıldızlılarımız, savunmada kaptığı topları Semih, İlkan ve Ender üçlüsüyle iyi değerlendirerek yakaladığı 8-0’lık seriyle 14.dakikada 16 sayılık farkı yakaladı (33-17). Petr Benda’nın turnikesiyle bu periyottaki ilk sayılarını bulan Çek Cumhuriyeti, tam saha baskılı savunmaya döndü. Ancak Ay Yıldızlılarımız, oyununun kontrolünü elinden bırakmayarak devre sonunda soyunma odasına 18 sayı farkla 44-26 üstün girdi.

3. PERİYOT: Karşılaşmanın ikinci yarısına da iyi başlayan taraf A Milli Takımımız oldu. İlkan Karaman, Doğuş Balbay ve Semih Erden üçlüsüyle iki dakika içerisinde 6-0’lık seri yakalayan Ay Yıldızlılarımız, farkı da 24 sayıya çıkarttı (50-26). Mola alan Çek Cumhuriyeti, aranın ardından hücumdaki suskunluğunu Ondrej Balvin ile bozdu. Bu bölümlerde savunmada çok iyi bir oyun ortaya koyan Millilerimiz, periyotu da önde tamamlayan taraf oldu.

4. PERİYOT: Son 10 dakikalık bölümde Doğuş Balbay ve Kerem Gönlüm ikilisiyle üç sayı çizgisinin gerisinden sayılar bulan Ay Yıldızlılarımız, 32.dakika sonunda farkı 29 sayıya çıkarttı (71-42). Bu dakikadan sonra oyunun kontrolünü elinden bırakmayan A Milli Takımımız, 38.dakikasını 76-55 üstün geçtiği karşılaşmadan 81-58 galibiyetle ayrıldı.

Hürriyet

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.