Hoşgeldiniz  

Bakan Avcı ‘Öğretmenlere Rotasyondan Vazgeçtik’

admin | 04 Ağustos 2015 | Eğitim, Genel, Gündem, Manşet, Türkiye A- A+

Nabi-Avcı-Öğretmen-rotasyon-yokAYM’nin dershanelerin kapatılmasına iptal kararıyla ilgili, sektör temsilcileri ve hukukçularla buluşan Milli Eğitim Bakanı Nabi  Avcı öğretmenlere rotasyon uygulanmayacağını açıkladı. 

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Anayasa Mahkemesinin (AYM) dershanelerle ilgili iptal kararını göz önüne alarak, sektör temsilcileri ve hukukçularla bir araya geldiklerini söyledi.

Avcı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Avrupa Birliği işbirliğinde yürütülen “Sürücü Eğitimi ve Sınav Süreçlerinin Geliştirilmesi Çalıştayı”nın açılışı sonrasında, gazetecilerin Anayasa Mahkemesinin dershaneler hakkındaki kararının ardından bakanlığın üzerinde çalıştığı yönetmelikle ilgili sorularını yanıtladı.

Boşluk Bir İdari Düzenlemeyle Giderilebilecek

Bakan Avcı, Anayasa Mahkemesinin özellikle dershaneleri de içeren ama sadece ondan ibaret olmayan yasa hakkında bazı maddelerle ilgili verdiği iptal kararı ile bazı maddelerle ilgili iptal talebinin reddi kararlarını göz önüne alarak, sektör temsilcileriyle toplantılar düzenlediklerini belirtti.

Avcı, “Ortaya çıkan boşluğun bir idari düzenlemeyle giderilebileceği kanaatine vardık. Bunu da sektör temsilcileriyle görüşerek oluşturduk. Yönetmeliğimizi bu hafta içinde yayımlayacağız” dedi.

Yönergelerde ‘Dershane’ Diye Bir Kurum Yok

“Yeni eğitim-öğretim yılı içerisinde dershaneler açık kalabilecek mi?” sorusunu Bakan Avcı, şöyle cevapladı: “Şu anda mevzuatımızda 5580 Sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunumuzda ve ona dayalı olarak yapılmış olan yönetmeliklerde, yönergelerde ‘dershane’ diye bir kurum yok. Hukuki boşluk derken, kastettiğimiz de bu. Dolayısıyla yasada ve yönetmeliklerde olmayan ama fiilen bugün daha önceki düzenleme nedeniyle 1 Eylül’e kadar faaliyetlerinin devam etmesi öngörülmüş olan dershanelerin dönüşebileceği ve Anayasa Mahkemesinin kararında da işaret edilen genişlikte bir yeni çözüm üretmiş oluyoruz. Bunu da sektörle görüşerek yaptık. Dolayısıyla yönetmelik yayınlandığı zaman halen dönüşmemiş olan kurumlarımızda bu yasal çerçevede faaliyetlerini sürdürecek.”

Avcı, “31 Ağustos’ta özel okula dönüşüm süresi bitiyor. Bu çerçevede uzatılabilir mi?” sorusuna ise “uzatabileceği” karşılığını verdi.

Rotasyon Uygulanmayacak

“Rotasyona tabi öğretmenlerin atamasının 29 Temmuz’da açıklanması gerekiyordu. Halen açıklanmadı. Bu konuda son durum nedir?” sorusunu Bakan Avcı, bu kapsamda yapılan müracaatları değerlendiklerini, rotasyona tabi olan ve herhangi bir gerekçeyle rotasyon dışında kalması öngörülebilecek tüm öğretmenlerin durumları hakkında bir simülasyon yaptıklarını belirtti.

Rotasyonla Amaçladığımız Eğitsel Amaçlar Çıkmıyor

Bakan Avcı, şöyle devam etti: “Bu simülasyon neticesinde gördük ki aslında rotasyonla amaçladığımız eğitsel amaçlar, hedefler bu simülasyondan çıkmıyor. O nedenle dün akşam konuyu Sayın Başbakana da ilettim. Onun da telkin ve tavsiyeleri doğrultusunda bakanlığımızda da yaptığımız istişare görüşmeler ve ilgili birimlerimizle yaptığımız değerlendirmeler sonucunda, rotasyonunun uygulanmamasına karar verdik. Şu anda uygulanmamasına karar verdik. Rotasyon uygulamasından vazgeçtik.”

Avcı, öğretmen atanmasıyla ilgili soru üzerine Avcı, maliye bakanlığınca bu yıl için ihdas edilen 45 bin kadrodan 35 bin öğretmenin atamaların Ağustos ayı içerisinde yapılacağını söyledi.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.