Hoşgeldiniz  

İçinizi Isıtacak Çay Tarifleriyle Arının, Rahatlayın ve Hafifleyin

admin | 27 Kasım 2018 | Manşet, Sağlık, Üst Manşet, Yemek Tarifleri A- A+

3. kitabı “Genlerimiz Kaderiniz Değildir”i okurlarıyla buluşturan Bütünsel Sağlık ve Ayurveda Uzmanı Ebru Şinik, Kutsal Sular başlığı altında 5 özel çay tarifi veriyor.

Havaların soğuması ve kışın kendisini iyiden iyiye hissettirmesiyle beraber yorgunluk hem bedensel, hem duygusal hem de zihinsel olarak herkesi etkisi altına almaya başladı bile.

Üstelik yorgunluğun yanında havaların erken kararması, çalışma hayatının olanca yoğunluğu ve stres de üzerine eklenince soğuk algınlığından, ağrılara kadar pek çok rahatsızlık da günlük hayatımızda yerini almaya başladı.

Geçtiğimiz günlerde üçüncü  kitabı “Genlerimiz Kaderiniz Değildir”i okurlarıyla buluşturan Bütünsel Sağlık ve Ayurveda Uzmanı Ebru Şinik, kitabında Kutsal Sular başlığı altında 5 özel çay tarifi veriyor. Bu çaylar sindirim sistemi, bağışıklık sistemi ve sinir sistemimiz üzerinde gerçekleştirdikleri olumlu etkilerle kullananları enfeksiyonlara karşı dirençli hale getirirken, sindirim sistemini rahatlatıyor ve hem duygusal hem de zihinsel olarak arınma yaratıyor.

Denge, Arınma ve İyi Hissetme İçin 5 Çay

1.Ilık Limonlu Su: Limon her ne kadar asidik bir yapıya sahip olsa da mideye girdiği andan itibaren bedeni temizleyici etkiler barındıran mucizevi bir detoks besinidir. Sabah midemize giren limonlu su bağırsaklar tarafından emilmeden sindirim sistemi organlarını ve böbrekleri adeta yıkayarak, temizler. Sindirim hareketini başlatan bu sıvı eş zamanlı olarak da peristalsis denilen, bağırsağın içindeki emilim gücünü artırarak, dalga halindeki bağırsak kasılmalarını yaratır ve böylece dışkı tahliyesini hızlandırır.

Tarif: Her sabah büyükçe bir su bardağının 2/3’sini oda sıcaklığında su, 1/3’ini de kaynar su ile doldurun. İçine bir limonun yarısını sıkın ve bir tatlı kaşığı bal ekleyin. Bu karışımı sabah rutini haline getirmek ve güne böyle başlamak müthiş bir ferahlık, enerji ve denge yaratacaktır.

2.Ayurvedik Detoks Çayı:Detoks mekanizmalarını destekleyen ve içimi de son derece keyifli bir karışımdan oluşan bu çay dengeleyici ve şifa verici özellikleriyle sağlıklı yaşam pratiklerinin de yer aldığı günlük bir düzen için oldukça etkili bir rutin. Kişniş, kimyon ve rezene tohumlarıyla hazırlanan ve sıcak olarak tüketilen bu çayla sindirim sisteminiz rahatlıyor, bağışıklık sistemini zayıflatan enflamasyon oluşumları azaltılıyor, hem de mide yanması ve ekşime gibi şikayetlere fayda sağlıyor.

3.Sıcak Su Yudumlamak:Kitapta yer alan önerilerden en sıra dışı olanı hiç şüphesiz sıcak su yudumlamak. Sindirim sistemi organlarında bulunan blokaj, toksin ve muhtelif kirleri temizleyen, sindirimi uyaran ve çalıştıran, besinlerin bağırsakta daha iyi özümsenmesini sağlayan, kilo vermeyi destekleyen ve hızlandıran sıcak su yudumlaması ile hem merkezi sinir sisteminizi rahatlatabilir hem de sindirim faaliyetlerinin daha yüksek bir randımanla çalışmasına destek olabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey, dilinizi yakmayacak ısıdaki bir bardak suyu yudum yudum içmek ve bunu  gün içinde birkaç kez tekrarlamak.

4.Zencefil Çayı:Vücut ısınızı yükselten, içinizi ısıtan ve bağışıklık sisteminizi güçlendirerek adeta bakterilere karşı bir kalkan oluşturan bu çayı özellikle serin havalarda ve günde 1-2 büyük fincan tüketebilirsiniz.

Tarif: Bir tencereye 1-1,5 lt temiz içme suyu koyun. İçine bir parmak boyunda, kabukları soyulmuş ve ince ince doğranmış taze zencefil atın. Beraberinde 4-5 adet kakule kapsülü, 6-7 adet karanfil ve 2 adet tarçın çubuğunu ekledikten sonra suyu kaynamaya bırakın.Düşük ısıda 20 dk daha kaynatın. Çayınız kehribar rengini alacaktır. Dilinizi yakmayacak bir ısıda hemen tüketmeye başlayabilirsiniz. Bu çayı buzdolabınızda 5-6 gün boyunca saklayabilirsiniz. İçilmeden önce mutlaka yeniden ısıtmalısınız.

5.Duygusal Detoks Çayı: Bu çay karışımı özellikle duygusal dalgalanmalarımızdan sorumlu olan su elementimizi dengeleyici etkiler barındırmasıyla biliniyor. Karışım içindeki bitki kombinasyonu hem zihninizi, hem duygularınızı, hem de sinir sisteminizi eş zamanlı olarak sakinleştirme özelliklerini de taşıyor. Bu çay beraberinde yoga ve meditasyon yapmak, doğada yürümek ya da kitapta önerilen duygusal detoks protokolünü uygulamak, ruhunuzu, kalbinizi ihtiyaç duyduğu huzura açmanız için yardımcı olacaktır.

Tarif: Toplam karşımın %30 oranında Hibiskus, %25’i oranında Meyankökü (yaprak değil, kök kısmı), %15’i oranında da taze nane yaprağı, bir iki taze yaprak reyhan, 1-2 adet ince salatalık dilimi boyutunda kabukları soyulmuş taze zencefil, 3-4 taze yaprak ısırgan otu, 3-4 adet karabiber tohumu, 2-3 kapsül kakule, 1 adet kabuk tarçın, 3-4 adet karanfili harmanlayın. Tüm bu karışımı 500 ml suyun içine ekleyerek 5-10 dakika arasında kaynatın. Sıcak olarak tüketeceğiniz bu çayı          fincana döktükten sonra bir dilim de kabuğu tamamen sıyrılmış limon ekleyerek ve sıcak olarak tüketebilirsiniz. Hamileler ve emzirme dönemindeki kişiler bu çay için mutlaka doktorlarının onayını almalılar.

Ebru Şinik birbirinden şifalı bu 5 çaydan bir veya ikisinin  gündelik yaşamımızda mutlaka yer alması gerektiğini söylüyor. Sağlıklı ve mutlu yaş alma sürecinizi başlatmak, yaşamınızda gerçekleştireceğiniz küçük katkı ve değişimlerle yepyeni günlük rutinler edinmek, farkındalığınızı kişisel sağlık ve mutluluğunuz konusuna yöneltmek için hemen şimdi bir adım atabilirsiniz.

Kitapta yer alan “Her ısırık bir seçim, her hareket fırsattır” mottosundan hareketle, günlük seçimlerimize bir de bu gözle bakmak mümkün.

Karar Ver, Niyet Et ve Başla

Bedensel, zihinsel ve ruhsal sağlığımızın birbiriyle tamamen etkileşim içinde olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Günlük düzeninize katacağınız basit, maliyetsiz ve konfor alanınızın çok da dışına çıkmadan gerçekleştirebileceğiniz yepyeni rutinlerle hayat kaliteniz üzerinde büyük bir iyileşme yaratabilirsiniz. İçinde şifalı çaylar, yoga ve meditasyon, duyguları dengeleyen pratikler, uyku saatlerinizde sizi çok da rahatsız etmeyecek yeni düzenlemeler, sağlıklı bir sinir, sindirim ve bağışıklık sistemi için yapılması gerekenler, nefes egzersizleri ve daha pek çok öneri bulunan yeni kitabıyla Ebru Şinik, sürdürülebilir mutluluk ve sağlık halinin günlük rutinlerde saklı olduğunun altını çiziyor. Kitapta geniş bir yer alan şifalı çaylar ve baharat kullanımının bu basit değişim ve dönüşüm hamlesi için oldukça uygulanabilir bir ilk adım olduğu söylenebilir.

BÜTÜNSEL SAĞLIK VE AYURVEDİK YAŞAM DANIŞMANI  EBRU ŞİNİK HAKKINDA

Dünyadaki en önemli kişisel dönüşüm merkezlerinden biri olarak gösterilen, Dr. Deepak Chopra tarafından California’da kurulmuş bulunan  Chopra Center eğitmenlerinden olan Ebru Şinik, Yükselen Çağ  Wellbeing Merkezi’nin kurucusu ve lider eğitmenidir.

Şinik, İstanbul’da  düzenli olarak Chopra Center sertifikalı Meditasyon Seminerleri, Nefes Teknikleri Eğitimleri, Ayurvedik Beslenme,  Well-aging ve Ayurvedik Yaşam ile ilgili grup eğitimleri ve bireysel danışmanlıklar ile şirketlerde İş&Yaşam Dengesi   ve Kurumlarda Wellbeing eğitimleri vermektedir.

“Nefeste Saklı Hayat” ile “Ebru Şinik’den Bütünsel Detoks Önerileri” isimli iki kitabı ve “Gündelik Yaşam için Kadim Nefes Teknikleri” eğitim DVD’si olan Şinik,  “İyi Ol, Mutlu Ol” sloganı çerçevesinde “Kişisel ve Kurumsal Wellbeing Programları” yürütmekte ve yaşam kalitesini yükselten kadim bilgilerin ışığında hayatlarımızı stresten uzak, daha sağlıklı, farkındalıklı ve bilinçli seçimler yaparak yönlendirmemizin pratik yollarını paylaşmaktadır.

Yazarın Libros Yayınları etiketiyle yayımlanan ikinci kitabı Genleriniz Kaderiniz Değildir, sağlıklı ve iyi hissetme halini yaşamının geneline yaymak isteyenler için gerçek bir kaynak ve rehber kitap olarak dikkat çekiyor.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.